Tehničko crtanje sa „iPad Pro“ i „Apple Pencil“

11.09.2015. | DeZeen magazine

Kompanija „Apple“ je izbacila na tržište najnoviji proizvod, „Apple Pencil“, olovku dizajniranu za tehničko crtanje. Takođe, na pomenutom događaju predstavljena je i veća verzija njihovog tableta, „iPad Pro“, koji Tim Kuk, direktor kompanije, opisuje kao „najmoćniji i najsposobniji iPad“.

Ipak, jedini, u potpunosti nov proizvod koji je kompanija predstavila jeste njihova olovka za crtanje, prva nakon 1990-ih godina. Olovka je dizajnirana za korišćenje uz novu verziju iPad-a, koji je namenjen profesionalnim umetnicima, dizajnerima i arhitektama.

Kako Džonatan Ajv, glavni dizajner kompanije, objašnjava, „Apple Pencil“ će omogućiti mnogo veću preciznost u crtanju na ekranu iPad-a, pri čemu će biti u mogućnosti da prepozna više različitih nivoa pritiska ali i uglova.

- Senzori su ugrađeni na vrhu olovke, a pri dodiru ekrana, uređaj će biti u mogućnosti da prepozna poziciju odnosno ugao olovke, kao i pritisak i slično – objašnjava Ajv u filmu koji je kompanija prikazala na predstavljanju svog novog proizvoda. - Sa mogućnošću prepoznavanja različitih nivoa pritiska, na primer lagani pritisak olovke biće interpretiran kao tanka linija, a jači pritisak kao deblja linija.

Pored pomenutih karakteristika, treba reći i to da ova olovka ima ugrađenu i tehnologiju za prepoznavanje razlike između poteza olovke i dodira prsta.

- Njena jedinstvena tehnologija i dizajn korisniku pružaju priliku da u svom radu u isto vreme koristi olovku i dodir prsta, a da ujedno ima osećaj kao da zaista piše ili crta nekim instrumentom – rekao je Ajv.

Vrh olovke sa senzorima, koji informacije šalje tabletu, napravljen je tako da ima sopstveni punjač, tako da će moći da se puni preko već postojećeg „Lightning“ punjača, koji može da se kupi nezavisno od tableta, po ceni od 99 dolara.

Kompanija „Apple“ je svoj prvi iPad lansirala pre pet godina. Dejvid Hokni, umetnik koji je skoro priredio izložbu slika izrađenih korišćenjem njihovih uređaja, jeste samo jedan od brojnih umetnika koji su od tada u svoje radove uvrstili „Apple“ uređaje.

„iPad Pro“ biće uređaj debljine 9,6mm i ekranom od 12,9 inča. Njegova baterija će trajati i do 10 sati, a biće čak i brži od „iPad Air“-a. Takođe će imati i tastaturu u punoj veličini. Oba ova proizvoda biće dostupna na tržištu od novembra ove godine.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Šebek Snežana 08.06.2021.
Šta od dokumentacije treba priložiti uz pri...
Saša 04.06.2021.
Eto mu politike, sad će reći da mi nismo mo...
Nina 04.06.2021.
Imam kucu od 70 kvadrata treba se promeniti...
Nina 04.06.2021.
Kako se prijaviti na koj br ili kako vec
Milan 01.06.2021.
Cena po m2 i cena lepka
Koliko otprili...