INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Prsten od pare iznad elektrane kao vid podizanja svesti o štetnim gasovima koje proizvodimo

27.08.2015. | World Architecture News

Do 2017. godine stavovi stanovnika Kopenhagena (Danska) biće stavljeni na probu kada su u pitanju elektrane i šta one sve mogu da budu. Iako već poznata kao najčistija elektrana na svetu, elektrana u Kopenhagenu pored ski staze na svom krovu dobija i umetničko delo u vidu prstena od pare. Kompanija „Bjarke Ingels Group - BIG“ planira izgradnju generatora prstena od pare koji će štetne emisije gasova koje elektrana proizvodi da pretvori u prstenove prečnika 30m, koji će se ispuštati na svakih 45 sekundi, od kojih će svaki predstavljati jednu tonu emisije ugljen-dioksida. Ideja je da se ovim umetničkim delom podstakne na svakodnevno razmišljanje o količini štetnih gasova koje proizvodimo i njihovom uticaju na životnu sredinu.

Projektovanjem na nebo svojevrsnog pečata od ugljen-dioksida, koji elektrana stvara u Kopenhagenu, svakom stanovniku grada se na taj način stavlja do znanja koliki uticaj imaju njihove odluke na grad u kojem žive.

Bazirano na originalnom umetničkom projektu umetnika „realities:united“ (Berlin), „BIG“ su, u saradnji sa Piterom Madsenom iz „Rumlaboratorium-a“ i danskim Tehničkim Univerzitetom, dizajnirali dimnjak koji će koristiti višak pare iz elektrane.

Kako bi finansirali izradu finalnog prototipa ovog projekta, koji bi naposletku bio postavljen na elektranu, „BIG“ su pokrenuli kampanju „Kickstarter“, za prikupljanje novčanih sredstava. Ukoliko uspeju da sakupe sredstva za prototip i testiraju ga, planirano je da izgradnja konačno bude završena do 2017. godine.

Dizajn samog dimnjaka koji stvara prsten od pare je, može se reći, prilično originalan. Kompanija „BIG“ je u saradnji sa naučnicima i inženjerima već uspešno završila testiranje prethodna dva prototipa u avgustu 2014. i aprilu 2015. godine, koji su tom prilikom stvorili parni prsten veličine 1 do 10 u odnosu na željeni efekat.

Svakako, ovaj projekat značiće stanovnicima Kopenhagena, a posebno će biti interesantan onima koji budu skijali na stazama ove elektrane.

 

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;