INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Super uska kuća široka samo 1,8 metara u Tokiju

22.07.2015. | Curbed

Da li biste mogli da živite u kući širokoj samo 1,8 metara? Možda nećete imati mnogo izbora u zemljišno oskudnom glavnom gradu Japana, Tokiju. Srećom, arhitektonski biro YUUA Architects and Associates su pružili odličan primer podnošljivog kompaktnog stanovanja sa projektom njihove kuće koja je široka samo 1,8 metara.

Korišćenjem visine kako bi se nadoknadilo usko stanje parcele, arhitekte su uspele da uvedu prirodno svetlo duboko u zgradu kroz veliku zastakljenu fasadu okrenutu uličnom frontu.

Arhitekte su projektovale super usku kuću za par i njihove dve mačke. Pored uvođenja prirodne svetlosti, ulični prozori od poda do plafona stvaraju iluziju većeg prostora time što šire liniju viđenja ka spolja u grad.

Kako bi se očuvala privatnost, glavni životni prostori i sobe su ušuškani u zadnjem delu ove zgrade duboke 11 metara. Minimalistički enterijer je napravljen od zidova tamnih boja, drvenih podova i metalnih površina.

Čelična ramovska konstrukcija je umanjila potrebu za unutrašnjim potporama, a rasveta je postavljena na zidovima umesto na plafonima, kako bi se prostor povećao što je više moguće.

Kuća je podeljena na četiri glavna nivoa: polu-ukopan podrum za skladištenje; radna soba i spavaća soba na prizemnom nivou; otvorena kuhinja, dnevna soba i trpezarija na spratu iznad; i kupatilo, terasa i spavaća soba na najvišem nivou.

Međutim, svaki sprat se spušta u visini od prednjeg dela kuće ka zadnjem – podignuti polu-nivoi u prednjem delu kuće blokiraju poglede sa ulice u enterijer. Glavne stepenice se nalaze na zadnjem delu kuće i osvetljene su prirodnim svetlom iz krovnog svetlarnika. Sekundarno stepenište vodi u podrum.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;