INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

TRUMPF-ovi TruTool alati u građevinarstvu: Vaše rešenje za profesionalno izvođenje radova – SV TECHNOLOGIES-CONSULTING

30.06.2015. | Gradjevinarstvo.rs

Predstavićemo vam neke TruTool alate koji su svakodnevno prisutni u mnogim oblastima građevinarstva od pokrivanja krovova, preko izrade toplovoda, pa sve do rasturanja tankova za naftu.

Širom sveta, TruTool alati su prisutni u svakoj firmi koja se bavi izradom ventilacionih sistema (HVAC). Srbija nije izuzetak – od manjih radionica pa do velikih firmi, svi koriste alate sa oznakom F (F300, F301, F305 i F140) za zatvaranje pitsburškog šava na ventilacionim kanalima.

Nakon sklapanja kanala sa nekim od TruTool F alata, uobičajeno je da se za pričvršćivanje prirubnica na krajevima koristi TruTool TF350. Naravno postoje i alternative za TF350, ali su po pravilu skuplje ili sporije: sa pop-nitnama se radi mnogo sporije, a kasnije su izvor nesnosnog zujanja pri radu ventilacionog sistema; sa vijcima za lim se sporije radi, a i štrčanjem unutar kanala stvaraju mnoštvo drugih problema; „tačkasto“ zavarivanje se ne može izvoditi direktno na gradilištu, a takođe izaziva i koroziju na mestima gde je izvođeno; itd. Sa TF350 se radi izuzetno brzo, a delimičnim probijanjem i deformacijom kroz tri sloja lima obezbeđuje se čvrst spoj prirubnice sa ostatkom kanala bez neželjenih posledica. Alat se sa lakoćom koristi i u radionici i na gradilištu.

Pre završetka radova, na kanalima je neophodno napraviti i otvore za različite uređaje ili pristup radi servisiranja. Uobičajeno je da se za to koriste makaze TruTool C160 ili sliting makaze TruTool C160 i C250. Početni otvor za početak sečenja sa sliting makazama je mali, lim oko zone sečenja ostaje nedeformisan, ne kvari se zaštitni sloj na površini kanala, nema ni prašine ili sitnih opiljaka koji bi upadali u kanale i kasnije stvarali buku, a sa C250 se može raditi čak i na spiro-kanalima. Upotrebom ovih alata brzo i lako se prave pravilni i precizni otvori.

Rad na limenim krovovima nezamisliv je bez profilnih grickalica TruTool PN200 i PN201. One su specijalno projektovane tako da lako prelaze preko neravnina profilisanih limenih pokrivki za krovove, bilo da su u pitanju imitacije crepa ili duboko profilisani limovi. Alat se može kretati ukoso preko neravnina, a ovako izvedena obrada je precizna i ne uništava zaštitne premaze ili cink na površini materijala – što je jedan od najvećih problema pri radu sa ugaonim brusilicama.

Slično profilnim grickalicama, TRUMPF proizvodi i seriju grickalica za ravne limove. One nose oznaku N (160, 200, 350, 500, 700 i 1000) i koriste se za najrazličitije radove gde je potrebno seći limove debljine od 0.5mm pa sve do 10mm: npr. alat TruTool N500 može seći limove debljine do 5mm pa se zbog toga često koristi pri postavljanju ili servisiranju zaštitnih branika na putevima. Obzirom da je ova vrsta obrade hladna, tj. nema velikog zagrevanja materijala, ovo je istovremeno i idealan alat i za servisiranje ili rastavljanje tankova za naftu gde zaostala isparenja mogu stvarati ozbiljne probleme kada se isti posao radi sa brusilicom. Takođe ova obrada je i brža i preciznija, ali na prvom mestu bezbednija.

Mnogi građevinski objekti imaju metalnu konstrukciju, a najčešći način spajanja metalnih konstrukcija je zavarivanje. TruTool TKF alati (700, 1100, 1500 i 2000) specijalno su pravljeni za obaranje ivica na materijalu kako bi se materijal pripremio na mestima gde će se izvoditi zavarivanje. Metoda rada ovih alata je koso probijanje, tako da je obrada hladna, brza, bez prašine i što je najvažnije ista duž cele obrađene konture. To je od presudnog značaja kako bi varioc potom mogao brzo i kvalitetno da napravi zavarene spojeve.

Za obradu cevi manjih debljina i sa ravno sečenim krajevima kao što su npr. cevi za toplovod i sl., često se koristi i TruTool TKA500 koji radi metodom skidanja strugotine („frezovanje“).

TRUMPF kao proizvođač ručnih alata ima tradiciju dugačku bezmalo 100 godina, a u prilog njihovom švajcarskom kvalitetu govori i garancija od 5 godina za svaki njihov ručni alat.

Više informacija o TRUMPF-ovim TruTool alatima možete dobiti od zastupnika za Srbiju – firme SV Technologies&Consulting.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;