INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Predivna Špigel kuća koristi ogledala za osvetljavanje unutrašnjosti kuće

11.06.2015. | Freshome

Moderna Špigel kuća (Spiegel Haus) je delo arhitektonskog biroa Carterwilliamson Architects i ona koristi niz ogledala koja pomažu u ostvarivanju otvorenosti, prozračnosti i osvetljenosti kuće na prirodan način.

Prelepa kuća je smeštena u Sidneju u Australiji, a ona se takođe oslanja na svoja ogledala zarad unošenja prikaza refleksija zalaska sunca, drveća i neba u srcu kuće. Uparena sa staklenom zavesom i velikim staklenim prozorima i vratima, kuća Špigel zamagljuje granicu između zatvorenog i otvorenog prostora, stvarajući skladnu atmosferu za ukućane.

Gledano sa ulice, kuća deluje kao da ima dva volumena, povezana sa ulaznim delom sa velikom isturenom nadstrešnicom. Sa leve strane se nalazi volumen tradicionalnog izgleda koji se stapa sa modenrim dvospratnim volumenom od cigle sa desne strane, koji je proširen sa ugaonim oblikom nalik harmonici od stakla. Ova mešavina je ujedinjena i unapređena u zadnjem delu kuće.

Sa dvorišne strane, kuća ima niz konzolnih volumena i staklenih zavesa koje stvaraju dijalog koji naglašava kretanje između enterijera i spoljašnje bašte i dvorišta. U prizemlju se nalazi kuhinja i dnevna soba koje su spojene sa kliznim staklenim vratima, koje se otvaraju ka spoljašnjoj trpezariji, zaštićenoj od kiše sa debelim isturenim krovom iznad drugog nivoa.

Spavaće sobe na drugom spratu, do kojih se dolazi preko toplih drvenih stepenica, poseduju klizne žaluzine preko prozora koje se mogu otvoriti radi puštanja svetlosti ili zatvoriti radi privatnosti.

Velike staklene zavese su sastavni deo funkcije ogledala u kući, koje stvaraju različite svetlosne obrasce tokom dana. Visoko polirani betonski podovi prirodno izoluju kuću i takođe deluju kao odražavajući element za ovu bogatu svetlost.

Kombinacija ogledala, stakla i drveta stvara dijalog između bašte i srca doma, stvarajući kohezivno i udobno okruženje.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;