INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Malena izolovana koliba u Norveškoj

09.06.2015. | Inhabitat

Arhitektonski biro Snøhetta je projektovao divnu izolovanu kolibu koja je dostupana samo pešice ili na konju. Smeštena u planinskom području u blizini Akrafjorden u Norveškoj, ona prolazi skoro nezapažena zahvaljujući svom vijugavom krovu koji je pokriven mahovinom. Koliba je izgrađena od lokalnog kamena i drveta i nudi savršeno mesto za beg od užurbanog života metropole.

Divna mala koliba je smeštena pored jezera između visokih norveških planinskih vrhova. Njen skorman, zakrivljeni dizajn se integriše u pejzaž ne uznemiravajući previše netaknutu prirodu oko sebe. Pošto se do nje jedno može doći peške ili na konju, koliba je morala biti izgrađena gotovo u potpunosti od materijala pronađenih u blizini.

Koliba ima dve suprotne drvene fasade sa pravouganim prozorima koji uokviruju poglede na pejzaž i uvode prirodno svetlo u unutrašnjost. Treća fasada je u potpunosti napravljena od naslaganih kamenja i nastavlja se u zeleni krov koji se nežno spušta ka drugom kraju.

Sa 35 metara kvadratnih povšine, kolibe pruža dovoljnu količinu prostora za sve životne potrebe, a enterijer je urađen tako da poseduje klasičnu skandinavsku minimalističku notu, sa centralnim dimnjakom koji predstavlja fokusnu tačku.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;