INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Tetris kuća u Torontu

09.06.2015. | Inhabitat

Za arhitektonski biro Rzlbd, projektovanje Tetris kuće u Torontu je bilo pomalo kao igranje istoimene igrice brzog tempa. Cilj tetrisa je uklopiti geometrijske figure efikasno bez gubljenja prostora, što je isti cilj koje su arhitekte sebi postavile dok su nastojale da maksimalno iskoriste malu parcelu. Unutra ćete pronaći svetle sobe efikasno projektovanje i postavljene tako da pakuju kuću od 380 metara kvadratnih u prostor koji meri samo 270 metara kvadratnih.

Tetris kuća se nalazi na uskoj parceli od 12x33 metara sa tesnim zoniranjem koje umanjuje dozvoljenu izgrađenost na parceli. Kombinovanjem problema komplikovane parcele, klijent je tražio nemoguće - mnogo više nego što bi zaista moglo biti izgrađeno na parceli.

Kako bi udovoljili zahtevima klijenta, arhitekte su postali kreativni i pametni sa organizacijom i rasporedom prostora. Dvoipospratna kuća pruža 270 metara kvadratnih prostora i neverovatno uklapa pet spavaćih soba, šest kupatila, dva vešeraja, sobu za dadilju, kućnu kancelariju, veliku dnevnu sobu i trpezariju, prostranu kuhinju, bar sa vinskim podrumom i igraonicu, pokrivenu garažu i prostor za skladištenje. Kako bi ovo postigli, arhitekte su razmišljale poput igrača tetrisa, eliminišući sve izgubljene prostore i pomerajući sobe tako da zauzimaju što je manje prostora moguće.

Enterijer ima obilje prirodne svetlosti u svakoj sobi - čak i dole u podrumu. Svetlosni bunar na krovu plavi sprat, zatim dnevnu sobu i na kraju podrum sa prirodnom svetlošću. Nameštaj po meri u celoj kući ujedinje prostor i pomaže u smanjenju zagušivanja prostora radi stvaranja čistog i modernog izgleda.

Spolja je fasada presvučena u gomile različitih materijala koji ne zahtevaju veliko održavanje, a u cilju nastavljanja tetris teme. Propustljivi asfalt i popločavanje na prilazu pomaže u upijanju atmosferskih voda.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;