INFONET-468X60-BANNER

Najviša drvena zgrada na svetu će se možda graditi u Parizu

08.06.2015. | Inhabitat

Arhitektonski biro Michael Green Architecture (MGA) je nedavno predstavio predlog izgradnje ugljenično neutralnog drvenog nebodera u Parizu koji će, ukoliko bude izgrađen, biti najviša drvena zgrada na svetu.

Drveni neboder, stvoren u saradnji sa kompanijama DVVD i REI France, je nazvan Baobab i projektovan je kao deo takmičenja koje traži inovativne i ekološke urbane projekte. Projektanti su procenili da bi drveni neboder sa 35 spratova visine mogao da zarobi 3.700 tona ugljenika - što je neverovatna količina ekvivalentna sklanjanju sa ulica 2.207 automobila za godinu dana.

Biro MGM ne projektuje prvi put drvene nebodere - biro iz Vankuvera je projektovao najvišu drvenu zgradu u Severnoj Americi i čak je objavio i istraživanje „The Case for Tall Wood Buildings“, koje objašnjava mnoge održive prednosti drveniih zgrada. Ova studija je pomogla u podizanju svesti o ovakoj vrsti arhitekture.

Predloženi ugljenično neutralni Baobab neboder je projektovan kao objekat mešovite namene koji kombinuje stanovanje različitih društvenih klasa, zajedno sa studentskim hotelom, urbanom proizvodnjom hrane, autobuskom stanicom i još mnogo toga.

 

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;