IZOLACIJA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Zaha Hadid predstavila stambeni kompleks u Montereju

19.05.2015. | Gizmag

Arhitektonski biro Zaha Hadid Architects (ZHA) je predstavio luksuzni stambeni kompleks planiran u gradu Montereju u Meksiku. Originalni programski zadatak projekta Esfera gradskog centra je zahtevao 12 stambenih kula. Ali, izgleda da arhitekta kao što je Zaha Hadid može da bira šta da projektuje, te je ona projektovala kompleks od devet spratova koji se sastoji od 981 stanova koji se prostiru na preko 136.000 metara kvadratnih.

Esfera gradski centar ugrubo ima oblik slova U kada se posmatra odozgo, i on poseduje stanove različitih veličina, od malih potkrovlja koji mere od 45 metara kvadratnih i naviše, do stanova sa četiri spavaće sobe koji dosežu maksimalne veličine od 165 metara kvadratnih.

Stanari će uživati u pristupu susednom javnom parku od 3 hektara površine koji poseduje klub sa kafićem, teretanom i radionicom/čitaonicom. Dodatne pogodnosti i atrakcije uključuju kapelu, izletišta, amfiteatar i ogromne vrtove.

Održivi dizajn koji je najavljen za izgradnju je prilično skroman. Spoljašni građevinski materijali su izabrani tako da odražavaju sunčeve zrake, dok će svaka terasa služiti kao mesto za sunčanje. Pored toga, biro ZHA tvrdi da je orijentacija svakog stana odabrana tako da što je više smanji uticaj sunca.

„Omotač zgrada odražava lokalni arhitektonski jezik i meksičku tradiciju rešetkastih geometrija koje pružaju osenčene prostore i opisuju otvorene prostore svakog stana“, kažu u birou Zahe Hadid. „Ove rešetkaste geometrije su obilato korišćene u predkolumbijskoj, kolonijalnoj i savremenoj meksičkoj arhitekturi kako bi pružile zaštitu od sunca i stvorile različite i dinamične prikaze svetlosti i senke.“

Prva faza od planiranih tri faze projekta će biti završena do kraja 2018. godine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;