Da li bi plutajuće solarne farme mogle da obezbede dovoljno hrane za ceo svet?

19.05.2015. | Inhabitat

Sa povećanjem globalne populacije i smanjivanjem količine obradivog zemljišta, obezbeđivanje dovoljno hrane za zadovoljavanje potražnje postaje sve teže. Arhitektonski biro Forward Thinking Architecture iz Barselone predlaže inovativno rešenje: Pametne plutajuće farme.

Projektovane tako da dopune tradicionalne poljoprivredne prakse, ove solarne i modularne plutajuće farme koriste neiskorišćene vodne površine radi promovisanja dugoročnog snabdevanja hranom za ceo svet.

Pametne plutajuće farme (PPF) su projektovane kao pametni i potpuno automatizovani sistemi koji kombinuju solarnu energiju, hidroponične principe i akvakulturu. Prema arhitektama, komercijalno održiv PPF projekat je zamišljen sa postojećim podrobno testiranim materijalima i tehnologijama. Farme će biti postavljene u okolnim vodenim površinama kako bi se smanjilo oslanjanje na uveženu hranu i količina pređenih kilometara od proizvođača do kupca.

Oblik pravougaonih PPF modula je inspirisan sa tradicionalnom mrežnom konfiguracijom koja se koristi u plutajućim ribnjacima Azije. Svaki lagani modul meri 200 sa 350 metara i može biti povezan sa drugim modulima kako bi formirali klaster sa ugrađenim šetalištima. Iako će fokus biti na poljoprivredi, projekat može obuhvatati module koji sadrže postrojenja za istraživanje ili obrazovanje.

PPF moduli se sastoje od tri glavna nivoa: prizemni nivo za akvakulturu i tehnologiju desalinizacije; prvi sprat za hidroponski uzgoj useva; i nivo na krovu pokriven sa solarnim panelima, svetlarnicima i kolektorima kišnice.

Korišćenjem složivih i modularnih sistema, PPF je prilagodljivi projekat koji je resursno efikasan. Procenjuje se da svaki modul može da proizvede 8.152 tona povrća i 1.703 tona ribe godišnje.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Veoma sam zadovoljan sa vašim solarnim sist...
Miloš 01.01.2020.
Ona trolejbuska okretnica, koju je neki "mo...
SAŠA 23.12.2019.
Ovo je dokaz da građane ne treba uzimati mn...
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...