Odobreno ispravljeno rešenje za novu zgradu muzeja Tate u Londonu

16.04.2009. | WAN

Ispravljen projekat za novu zgradu kompleksa muzeja savremene umetnosti Tate, švajcarskog biroa Herzog & de Meuron, odobreni su od strane nadležnih nakon što je prvobitno rešenje sa fasadom od stakla i čelika zamenjeno novim sa perforiranom fasadnom opekom.

- Predložena nova zgrada biće izuzetan i jedinstven dodatak na mapi Londona. Postojeći muzej na Bankside-u već je unapredio urbano okruženje a Tate modern 2 će dalje doprineti ovom cilju – ovim rečima je nadležna komisija komentarisala ispravljen projekat.

- Oduševljeni smo što je ispravljen plan prihvaćen. Radujemo se što ćemo imati jednu od najuzbudljivijih zgrada posvećenoj kulturi u čitavoj Evropi. Ona će doneti prednosti opštini i celom Londonu – rekao je Nicholas Serota, direktor muzeja Tata.

Prvobitno rešenje koje su opštinske vlasti vratile na ispravku predlagalo je fasadu od stakla i čelika. Novo rešenje, predstavljeno jula 2008, ističe perforanu opeku na fasadi, što je u skladu sa postojećim delom kompleksa. Naime, Tate muzej je smešten u zgradu nekadašnje termoelektrane Bankside, koju je projektovao ser Gilbert Scott (arhitekta čuvene termoelektrane Battersea, poznate i sa korica albuma Animal, grupe Pink Floyd). Zgrada termoelektrane građena je između 1947. i 1963, a zatvorena je 1981. godine. Biro Herzog & de Meuron je radio i hvaljeni projekat za njenu rekonstrukciju. 

U srcu projekta nove zgradu nalaze se originalni tankovi za ulje stare elektrane čiji će izgled biti zadržan u sadašnjem stanju.

Novo rešenje fasade posebno zanimljiv utisak ostavljaće noću kada će svetlo iz unutrašnjosti objekta isijavati kroz ošupljenu opeku.

Naravno, nova zgrada muzeja Tate će predstavljati i novi standard za energetsku efikasnost i održivu gradnju muzeja, kao što je će to za zdravstvene objekte biti nova bolnička zgrada Mitalovog medicinskog centra (pogledajte ovde). Nova zgrada će uštedeti 54% energije i smanjiti emisiju ugljenika za 44% u odnosu na osnovne propisane zahteve.


prvobitna varijanta fasade od stakla i čelika (levo)
usvojeno rešenje sa ošupljenom opekom (desno)

Nova zgrada će znatno doprineti i rasterećenju postojećeg dela muzeja u okviru stare elektrane. Ona je predviđena za 2 miliona posetilaca godišnje, ali se taj broj sada popeo na 5 miliona što predstavlja veliko opterećenje za objekat, koje se najviše oseti tokom vikenda. Dinamika savremene umetnosti zahteva više prostora, različitih karakteristika, a potreban je i veći skladišni, ali i izložbeni prostor kako bi postavke mogle biti predstavljene u dužem vremenskom periodu.

Od 2000. godine, obrazovne programe Tate muzeja posetilo je više od 2 miliona polaznika, i postojeći prostor više ne može da zadovolji potrebe.

Završetak projekta je planiran za 2012. godinu, a procena troškova prema predviđenim cenama do te godine iznosi 215 miliona funti. Do danas je muzej zaradio 74 miliona funti što predstavlja trećinu predviđenih troškova.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Iva 26.11.2021.
Kako se osb ploce na plafonu terase mogu ob...
Mira 22.11.2021.
Da li se zna ko je investitor i nadzor ?
Nenad 13.11.2021.
Lepa vest za vlasnike vikendica na području...
Radoslav 11.11.2021.
Od Marta do Novemra 2021 nema ankete. Gde je
Tehno Konstrukt 10.11.2021.
U Srbiji, neki manji preduzimaci sto rade r...