IZOLACIJA-468X60-BANNER

Odobreno ispravljeno rešenje za novu zgradu muzeja Tate u Londonu

16.04.2009. | WAN

Ispravljen projekat za novu zgradu kompleksa muzeja savremene umetnosti Tate, švajcarskog biroa Herzog & de Meuron, odobreni su od strane nadležnih nakon što je prvobitno rešenje sa fasadom od stakla i čelika zamenjeno novim sa perforiranom fasadnom opekom.

- Predložena nova zgrada biće izuzetan i jedinstven dodatak na mapi Londona. Postojeći muzej na Bankside-u već je unapredio urbano okruženje a Tate modern 2 će dalje doprineti ovom cilju – ovim rečima je nadležna komisija komentarisala ispravljen projekat.

- Oduševljeni smo što je ispravljen plan prihvaćen. Radujemo se što ćemo imati jednu od najuzbudljivijih zgrada posvećenoj kulturi u čitavoj Evropi. Ona će doneti prednosti opštini i celom Londonu – rekao je Nicholas Serota, direktor muzeja Tata.

Prvobitno rešenje koje su opštinske vlasti vratile na ispravku predlagalo je fasadu od stakla i čelika. Novo rešenje, predstavljeno jula 2008, ističe perforanu opeku na fasadi, što je u skladu sa postojećim delom kompleksa. Naime, Tate muzej je smešten u zgradu nekadašnje termoelektrane Bankside, koju je projektovao ser Gilbert Scott (arhitekta čuvene termoelektrane Battersea, poznate i sa korica albuma Animal, grupe Pink Floyd). Zgrada termoelektrane građena je između 1947. i 1963, a zatvorena je 1981. godine. Biro Herzog & de Meuron je radio i hvaljeni projekat za njenu rekonstrukciju. 

U srcu projekta nove zgradu nalaze se originalni tankovi za ulje stare elektrane čiji će izgled biti zadržan u sadašnjem stanju.

Novo rešenje fasade posebno zanimljiv utisak ostavljaće noću kada će svetlo iz unutrašnjosti objekta isijavati kroz ošupljenu opeku.

Naravno, nova zgrada muzeja Tate će predstavljati i novi standard za energetsku efikasnost i održivu gradnju muzeja, kao što je će to za zdravstvene objekte biti nova bolnička zgrada Mitalovog medicinskog centra (pogledajte ovde). Nova zgrada će uštedeti 54% energije i smanjiti emisiju ugljenika za 44% u odnosu na osnovne propisane zahteve.


prvobitna varijanta fasade od stakla i čelika (levo)
usvojeno rešenje sa ošupljenom opekom (desno)

Nova zgrada će znatno doprineti i rasterećenju postojećeg dela muzeja u okviru stare elektrane. Ona je predviđena za 2 miliona posetilaca godišnje, ali se taj broj sada popeo na 5 miliona što predstavlja veliko opterećenje za objekat, koje se najviše oseti tokom vikenda. Dinamika savremene umetnosti zahteva više prostora, različitih karakteristika, a potreban je i veći skladišni, ali i izložbeni prostor kako bi postavke mogle biti predstavljene u dužem vremenskom periodu.

Od 2000. godine, obrazovne programe Tate muzeja posetilo je više od 2 miliona polaznika, i postojeći prostor više ne može da zadovolji potrebe.

Završetak projekta je planiran za 2012. godinu, a procena troškova prema predviđenim cenama do te godine iznosi 215 miliona funti. Do danas je muzej zaradio 74 miliona funti što predstavlja trećinu predviđenih troškova.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;