INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Minimalistična čelična koliba na padini u Kvebeku

27.04.2015. | Arch Daily

Nakon što kupite zaista lepo parče zemlje, poslednje što želite da uradite je da pokvarite okolnu prirodu sa nepodesnom kućom. Arhitektonski biro Naterhumaine je postigao skladan balans između arhitekture i prirode sa Bolton rezidencijom, minimalističkom kućom koja gleda na kvebeški robustan planinski ambijent.

Bolton rezidencija se sastoji od dva naslagana dela: postolje od betoa i drveta koja se nalazi ispod konzolne strukture obložene u čelične panele koja je podignuta u vazduh tako da stvori osećaj lebdenja iznad šumovitog pejzaža.

Koliba porodice Bolton je izgrađena na prirodnom platou odmah ispod najviše tačke na parceli. Njena minimalistička zabatna forma je u stvari savremena reintrepretacija lokalnog narodnog graditeljstva koje uglavnom obuhvata čelične i drvene ambare sa dvovodnim krovovima.

Kako bi umanjili ekološki otisak kuće od 72 metara kvadratnih površine, arhitekte su izgradile strukturu sa drvenim ramom i obložile je sa materijalima lokalnog porekla, od spoljašnjih vlaknocementnih panela do unutrašnjih panela od duglazije za oblaganje plafona. Koliba se hladi preko pasivne ventilacije leti, i zagreva sa centralnim, sporo-sagorevajućim kaminom zimi.

Prizemlje od betona i drveta sadrži garažu, skladište, pomoćnu spavaću sobu sa kupatilom, kao i radionicu. Konzolni gornji volumeni se sastoje od glavne spavaće sobe, terase, dnevne sobe, kuhinje i trpezarije. Bolton rezidencija poseduje duge horizontalne staklene trake koje su postavljene tako da uvećavaju poglede na planinu Orford i dolinu ispod.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;