IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Haus W: Prefabrikovani utonuli dom napajan geotermalnom energijom u Hamburgu

23.04.2015. | Contemporist

Sa pola sprata uronjenim u tlo, Haus W koristi prednost stabilne temperature zemlje radi održavanja umerene klime u enterijeru. Staklo okružuje celu gornju polovinu prizemlja, a svetlarnik u centralnom atrijumu plavi prvi sprat sa prirodnom svetlošću.

Kuća W u Hamburgu koristi geotermalnu energiju za dodatno grejanje i hlađenje prostora, i ona održava direktnu vezu sa otvorenim prostorima. Arhitektonski biro Kraus Schönberg Architekten je projektovao ovaj dom u Hambrugu i koristio je prefabrikovane panele za gradnju kuće kako bi smanjio ukupne troškove.

Klijenti su želeli kuću koja je povezana, pa je biro Kraus Schönberg Architekten projektovao svaku sobu tako da teče u sledeću, dok unutrašnji prozori spajaju hodnike, sobe, galeriju i prizemlje zajedno. Projekat je podeljen na dva sprata, a svaka soba ima svoju visinu koja odgovara njenoj određenoj funkciji.

Spavaće sobe, kupatila i dečije sobe se nalaze gore, dok prizemlje sadrži veliki otvoreni dnevni boravak sa kuhinjim, trpezarijom i skladišni prostorom. Prizemlje je utonulo ispod nivoa tla, a prozori gledaju direktno na baštu i pružaju neposrednu vezu sa otvorenim prostorima.

Održivi drveni paneli su korišćeni za gradnju zidova i podova gornjih prostorija. Ovaj metod je izabran iz više razloga: prefabrikovani paneli imaju završnu obradu na sebi; oni definišu prostore i funkcije; pomažu u izolovanju objekta; oni su reciklabilni; stvaraju ugodno unutrašnje okruženje; i oni su jeftino rešenje za gradnju.

Kuća od 130 metara kvadratnih je građena 4 meseca, a on sada vredi 200.000 evra. Geotermalna energija se koristi za obezbeđivanje energetski efikasnog grejanja i hlađenja, a kuća ima ukupnu energetsku ocenu od 59.8kWh/m2a.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jelena 29.09.2022.
Divne su! Ja sam ove godine kupila platneni...
DARKO 26.09.2022.
Šta je sa pasarelom kod Ada mola? Da li su ...
slavica 24.09.2022.
Konačno jedno stručno objašnjenje, čestitam...
Sky 19.09.2022.
Ako za ovo treba arhitekti veštačka intelig...
Nataša 16.09.2022.
Da li osb ploce mogu da se ušrafe/postave n...

;