Telesis v2.0 je otvorena i prozračna renovirana posleratna kuća

22.04.2015. | Architizer

Arhitektonski biro Metropolitan Architectural Practice (MAP) je preradio nezavršenu kuću čija je gradnja počela 1950-ih kako bi stvorili otvoreni, modernistički dom koji neprimetno uklapa zatvorene i otvorene životne prostore.

Arhitekte su bile posebno pažljive u očuvanju originalnog duha posleratne arhitekture uz dodavanje ekoloških elemenata koji zadovoljavaju savremene potrebe života. Kuća, nazvana Telesis v2.0, je odličan primer pažnje usmerene na detalje.

Stari plafon od drveta ujedinjuje unutrašnjost kuće i proteže se van spoljašnjih zidova kako bi stvorio zaštićene prostore izvan kuće. Konzolni krov pomaže u zaštiti od sunca, čime se smanjuje potreba za hlađenjem.

Arhitekte su koristile ista četiri materijala koji su korišćeni u prvobitnoj izgradnju kuće: drvo, beton, bazalitne blokove i nerđajući čelik. Oni su takođe ispoštovali prvobitni projekat kuće, ali su obezbedili bolje komunikacione veze koje više odgovaraju savremenim potrebama.

Kuća zadržava otvorenu, prozračnu atmosferu prihvatanjem uglova od 120 stepeni širom prostora. U stvari, ne postoji nijedan ugao od 90 stepeni u celoj kući. Prozori visina od poda do plafona dodatno doprinose atmosferi otvorenosti.

Prvobitna kuća je projektovana od strane američkog arhitekte Džeka Hilmera, ali nije nikada završena sve dok arhitektonski biro MAP nije preuzeo projekat renoviranja prošle godine.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...