INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Vila Niberg: Pasivna švedska prefabrikovana kuća sa kružnim planom

02.04.2015. | Dezeen

Šveđani su posebno talentovani u projektovanju i izgradnji bujnih i elegantnih prefabrikovanih kuća od drveta. Vila Niberg je prva u nizu prefabrikovanih kuća arhitektonskog biroa Kjellgren Kaminsky Architecture koja je izgrađena, i ona će svakako privući par pogleda.

Kuća, koja se nalazi u centralnoj Švedskoj, je projektovana kao okrugla struktura kako bi se minimizirala potrošnja materijala i povećala efikasnost, i ona je toliko efikasna da je čak i prevazišla neke od standarda pasivne kuće prema kojima je bila projektovana.

Vila Niberg je zasnovana na atrijumskom konceptu projektovanja, i ona je izgrađena u srradnji sa kompanijom Emrahus i prilagođena za Niberg porodicu. Prefabrikovana kuća je 156 metara kvadratnih površine sa kompletnim kružnim prizemljem i gotovo pola kruga prostora na prvom spratu.

Centralni atrijum sadrži stepenište koje vodi do prvog sprata i uvlači svetlost u unutrašnje jezgro kuće. Dnevni boravka i kuhinja se otvaraju ka obližnjem jezeru, dok se više privatnija spavaća soba i kupatilo nalaze pozadi.

Izgrađena prema Passivhaus standardima, vila Niberg je neverovatno energetski efikasna i poseduje super zbijenu izolaciju. Grejanje za kuću se u velikoj meri obezbeđuje sa viškom toplote iz unutrašnjosti kuće, koje je zarobljeno unutar zbijenog omotača.

U stvari, kuća je toliko izolovana da je zapravo probila švedski rekord u testu zaptivenosti, a energetske simulacije predviđaju da će kuća koristiti samo 25kWh/m2 energije godišnje. Povrh svega ovoga, solarni grejači vode na krovu obezbeđuju toplu vodu za dom.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;