Grad nauke u Rimu pretvara bivši vojni okrug u samodovoljni urbani ekosistem

23.03.2015. |

Grad nauke (Città della Scienza) u Italiji ima za cilj da pretvori bivši vojni okrug u samodovoljni urbani ekosistem. Projekat biroa Vincent Callebaut Architecture je deo plana da se regeneriše urbana oblast na severu Rima fokusiranjem na vizuelnu privlačnost pored održivog, prirodnog dizajna. Projekat se sastoji od zelenih javnih prostora, i mešavine stambenih i poslovnih prostora koji se prostiru u nekoliko novih zgrada.

Projekat će regenerisati gradsko područje duž ulice Gvido Reni, između muzea MAXXI Zahe Hadid i Auditorijuma u severnom Rimu. Preko celog grada, mreža javnih prostora i puteva će povezivati strukture, pružajući bezbedne, pešačke staze u okviru naselja, dok će postojeći putevi sa drvoredima biti integrisani u ukupnom dizajnu.

Fasade zgrada će biti pokrivene u vertikalnim baštama i balkonima, koje će obezbediti besplatni, organske jestive biljke stanarima. Umesto da budu postavljene pored zgrada, voćke i bašte postaju deo samih zgrada.

Maloprodajni objekti, umetnički studiji, galerije, barovi i restorani se integrišu sa stambenim prostorima u cilju stvaranja samoodrživog grada u gradu Rimu. Svaki krov objekta će biti prekriven zelenilom koji se može koristiti za ishranu građana Grada nauke.

Kišnica će biti sakupljana za navodnjavanje, dok će topla voda i struja biti generisani korišćenjem solarnih sredstava. Reciklaža biomase, energetski efikasne zgrade i osvetljenje koje napajaju integrisane vetroturbine čine grad izuzetno zelenim mestom.

Projekat je nastao u saradnji sa arhitektonskim biroima COFFICE studio di architettura e urbanistica i Studio d’Architettura Briguglio Morales pod nadzorom profesora Paola Kolarosija iz Rima.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 20.09.2021.
Najlakše se legalizacija rešava tako što se...
Nenad 14.09.2021.
Lepo što država pomaže, jedino treba videti...
BISERKA 13.09.2021.
Drago mi je sto se radi u unapredjenju ener...
Milena-srecica 31.08.2021.
Oduševljena sam ovom ponudom za zamenu stol...
Bata 24.08.2021.
Na koji će način da se realizuje način prel...