INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Univerzitetska zgrada u obliku klastera od 12 kula nalik tornadu u Singapuru

17.03.2015. | Dezeen

Arhitektonski biro Heatherwick Studio je nedavno završio gradnju klastera od 12 kula u obliku tornada za Nanjang tehnološki univerzitet u Singapuru. Nastavna baza, nazvana „Learning Hub“, je prvi veliki projekat biroa Heatherwick Studio u Aziji, a njegov dizajn pokušava da redefiniše obrazovnu arhitekturu.

Dvanaest kuča je organizovano oko atrijumskog dela i uključuju balkone, otvorene hodnike i bašte kao neformalne prostore za učenje. Otvoreni dizajn zgrade podstiče studente i nastavno osoblje da međusobno sarađuju i razmenjuju ideje.

Kule smeštaju čak 56 ovalnih učionice. Korišćenje kružnih oblika je urađeno namerno. Odustvo uglova u objektima je nehijararhijsko i podstiče saradnju među studentima i profesorima i međusobno učenje.

Atrijumom dominiraju balkoni koji postaju sve veći ka vrhu zgrade. Ovaj centralni prostor omogućava prirodnu ventilaciju i stvara neposredniju vezu sa spoljašnjim okruženjem. Zakrivljeni betonski paneli oblažu zgradu i oni imaju nepravilne horizontalne pruge koje daju organski izgled zgradi.

Tekstura spoljašnjih slojeva je dodatno obogaćena. Površine između glavnih stepenica i lifta su reljefne sa preko 700 crteža stvorenih od strane ilustratora Sare Faneli.

Ovi crteži prikazuju različite scene od nauke, preko umetnosti do književnosti.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;