INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Transformacija stare austrijske kuće u minimalističko moderno prebivalište

17.03.2015. | Detail

Arhitekta Johan Špeht je rekonstruisao staru kuću u Austriji, transformišući je u minimalistički dom koji odražava svoju istoriju. Arhitekta je zadržao stare prozore i pretvorio ih u prolaze i niše. Upotreba drveta stvara toplu atmosferu koja približava stanare kuće bliže prirodi.

Kuća, izgrađena 1961. godine, se nalazi na bru iznad grada Dornbirn u Austriji. Ona pruža prekrasne poglede na deltu reke Rajne i jezera Konstanca. Prvobitna struktura je postala premala za svoja četiri stanara, pa su oni angažovali arhitektu Špehta da renovira i proširi njihovu kuću.

Prvobitna kuća je razrušena i neupotrebljivi elementi su uklonjeni. Špehtov tim arhitekata je projektovao novi omotač nošen laganom konstrukcijom od drveta koja nudi visok nivo prefabrikacije i druge prednosti koje su više održive od konvencionalne drvene konstrukcije.

Prozori različitih veličina i obliak dominiraju fasadom i stvaraju obrazac koji izdvaja kuću od tipičnih kuća područja. Nova fasada pruža visoko efikasnu izolaciju, napravljenu od organskih materijala, kao i trostruko zastakljenje.

Korišćen je ramovski sistem napravljen od drveta i aluminijuma, sa nezastakljenim delovima ispunjenim sa drvenim panelima prekrivenim vodo-parpopropusnim premazima, što je sistem koji se koristi u izgradnji brodova.

Arhitekta je zamenio postojeće grejanje na lož ulje sa novom toplotnom pumpom sa geotermalnim sondama i uveo podno grejanje, kako za stare, tako i za nove odaje u kući.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;