Kuća Kula duplira veličinu postojeće kuće i izgleda kao maleno selo

10.03.2015. | Dezeen

Kada većina ljudi smatra da im je potrebno više prostora, oni se ili presele ili izgrade veću kuću. Kada je jedna porodica odlučila da se proširi, oni nisu želeli tipičnu monolitnu kuću, pa je tako arhitekta Endrju Majnard stvori maleno selo za njih.

Kuća je proširena u obiman vrt koji spaja imovinu, ali tako da izgledaju kao grupa sitnih domova, duplirajući na taj način prostor rezidencije za par i njihove sinove bez stvaranja masivne zgrade koja bi dominirala prostorom.

Par je želeo prostor koji spaja umetnosti i prirodu sa osećajem zajednice. Rezultat je veliki prostor koji se lako može zameniti sa šarmatnim selom. Nazvana Kuća Kula, prvobitna zgrada je jednostavna jednospratna struktura od cigle.

Umesto da ovo jednostavno proširi, arhitekta Majnard je dodao zabate obložene drvenom šindrom, od kojih je jedan jedini dvospratni deo strukture. Dodatak gornjeg nivoa ovog dela kuće je posvećen opuštanju i igranju sa podovima od mreža i obiljem svetlosti. Prvi sprat ove strukture je radna soba.

Arhitekta je želeo da se osigura da krov izgleda podjedanko dobro kao i ostatak kuće, pošto je Google Earth pretvorio krov u dodatnu odliku domova. „Google Earth je od krova napravio javno lice naših zgrada, koje je dostupno svima u svako vreme“, objasnio je on. „Imajući to u vidu mi smo namerno projektovali Kuću Kula tako da izgleda predivno kada se posmatra sa neba ili satelita.“

Kuća se može podeliti u dve odvojene zone ili može biti ostavljena otvorena. U postojećoj strukturi se nalaze dve spavaće sobe, dva dnevna boravka i kupatilo. Umesto dodavanja prilaza za kola u novi projekat, dvorište je pretvoreno u leju sa biljkama koju ceo komšiluk može da koristi.

Kuća je primer udobnog i luksuznog života bez glomaznosti koja ovo obično prati. „Kuća Kula je anti-monolitna, ona je spolja gledano selo, a dom iznutra. Kuća prkosi logici pošto eksterijer deluje kao niz malih objekata, dok su interno prostori i funkcije velike i povezane. Kao i Tardis (telefonska govornica/svemirski brod iz serijala Doktor Hu), ona je mala spolja, a velika unutra.“

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


TUPLEX SRB
TUPLEX SRB
BEOGRAD-ZEMUN
www.tuplex.rs

IKT
IKT
BEOGRAD
www.ikt.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.rs

BAN-INOX
BAN-INOX
STARA PAZOVA-NOVI BANOVCI
www.ban-inox.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Aleksandra 16.05.2021.
Gde mogu i kada da se prijavim za zamenu st...
Boki 16.05.2021.
Kako se i gde prijaviti?
Vesna 12.05.2021.
Kako se prijavljuje na subvenciju za zamenu...
Jovana 12.05.2021.
Gde mogu da se prijavim za promenu stolarij...
Miomir Mijić 10.05.2021.
Neki od tih čuvenih svetskih arhitekata su ...