INFONET-468X60-BANNER

Par skrivenih koliba u brdu pružaju prostor za umetnost, jogu i goste

02.03.2015. | Dezeen

Zašto imati samo jednu kabinu na padini brda kada možete imati dve? Arhitektonski biro Feldman Architecture je odgovoran za projekat ovog para malih koliba u blizini doline Mil u Kaliforniji, SAD.

Ono što je zanimljivo je da nijedna od koliba nisu stambene. One su prvenstveno namenjenje za umetnički studio i prostor za jogu, mada takođe funkcionišu i kao privatne gostinske odaje za srećne posetioce.

Svaka koliba je projektovana za posebnom pažnjom na prirodnu svetlost i poglede na netaknuti pejzaž, tako da obe imaju prozore visine od poda do plafona koji preplavljuju enterijer sa toplom svetlošću.

Kolibe su projektovane tako da se uklope u prirodu, a ne da je remete - strukture su projektovane da se uklope između postojećih stabala, tako da je minimalno uništavanje prirode bilo potrebno za njihovu gradnju.

Gradnja na padini brda može često biti izazovno sa gomilom svojih inherentnih problema, ali su arhitekte projektovale zgrade na takav način da je minimalno iskopavanje bilo potrebno, što je doprinelo još manjem uticaju na životnu sredinu.

Rezultat je dve male kolibe koje izgledaju kao da su deo zelenog brda, umesto nečega što je postavljeno na vrhu istog. Dve kolibe su postavljene blizu jedna druge, gde gornja koliba nudi poglede na krov donje kolibe.

Obe kolibe su okružene sa bujnim zelenilom. Iako je veći deo zelenila već bio prisutan na obronku brda, pejzažne arhitekte iz biroa Jori Hook Landscape Architecture su odgovorne za uklapanje koliba u zeleno okruženje. Ovo je delimično postignuto dodovanjem krovne bašte nižoj strukturi, tako da ona praktično nestaje u padini.

Svakoj kolibi se pristupa preko kamene staze, koja je izgrađena u samom brdu. Ovi elementi pomažu u davanju utiska kolibama kao deo zemljišta. Pošto su arhitekte uspele da očuvaju toliko postojećih stabala na parceli, kolibe imaju posebnu atmosferu, nalik dobro čuvanoj tajni.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;