INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Spiralna kapela za venčanje u Japanu izgleda kao dve upletene trake na vetru

11.02.2015. | Dezeen

Spiralna kapela je delo tokijskog arhitekte Hirošija Nakamure i predstavlja gracioznu fluidnu strukturu koja je ušuškana u luksuznom letovalištu na obali Hirošime u Japanu. Zgrada je umotana u dva stepeništa nalik trakama, koje se obmotavaju oko centralnog objekta, stvarajući jedinstvenu kapelu za mladence.

Ofarbano drveno stepenište se izdiže 15,4 metara iznad tla, i prepliće se jedno sa drugim kako bi se stvorila noseća struktura i simbol jedinstva braka. Zakrivljeni gilender od titanijum cinka pruža sigurnosti i takođe može da se odupre slanom morskom vazduhu.

Spiralne stpenice nisu samo simbol jedinstva braka, već one takođe stvaraju noseću konstrukciju za unutrašnje zastakljenje. Stepeništa obezbeđuju horizontalnu podršku dok čelični stubovi nose vertikalna opterećenja.

Mladenci započinju ceremoniju venčanja u unutar zgrade u prozračnoj kapeli. Posle toga se ceremonija završava na vrhu zgrade, gde se dva stepeništa širi i povezuje u stvaranju platforme koja simboliše uniju braka i pruža prelepe poglede na more. Mladoženja i mlada se penju zasebnim stepeništem i, posle venčanja, biraju jedno stepenište na kome će sići kao novi bračni par.

„Baš kao što dva života prolaze kroz zaokrete, uspone i padove pre nego što se ujedine kao jedan, dve spirale se neprimetno povezuju na njihovom vrhu od 15,4 metara kako bi formirale jednu traku, jedan život“, izjavio je arhitekta Nakamura.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;