INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Zaha Hadid predstavila projekat za najveći aerodromski terminal u Pekingu

09.02.2015. | Dezeen

Arhitektonski biro Zaha Hadid Architects je predstavio preliminarne detalje projekta koji se naziva najvećim svetskim aerodromskim putničkim terminalom, koji će se nalazitu u južnom distriktu Daksing u Pekingu.

Projektovan u saradnji sa kompanijom ADP Ingeniérie (ADPI) specijalizovanom za aerodrome, zgrada Pekingškog novog aerodromskog terminala će inicijalno primiti 45 miliona putnika godišnje i „biće prilagodljiv i održiv, poslovaće u mnogo različitih konfiguracija koje zavise od različitih aviona i putničkog saobraćaja tokom svakog dana“, navode u birou Zahe Hadid.

Pored njegovog predviđenog kapaciteta od 45 miliona putnika godišnje, detalji o novom terminalu su oskudni. Gizmag izveštava da će terminal „meriti 700.000 metara kvadratnih, i da će celokupan terminal biti gotov 2018. godine, sa ukupnim budžetom od 9 milijardi funti“, ali napominje da biro Zahe Hadid to još nije potvrdio.

Mamutski novi terminal u obliku zvezde će uključivati „direktne veze sa lokalnim i nacionalnim železničkim uslugama, uključujući i sa brzom železnicom“, i projektovan je kao „ključno čvorište u okviru rastuće transportne mreže u Pekingu i kao katalizator za ekonomski razvoj regiona, uključujući i grad Tianjin i provinciju Hebei“, objašnjava se u izjavi biroa Zahe Hadid.

Zgrada Pekingškog novog aerodromskog terminala se razvija kako bi ublažila pritisak na postojeći aerodrom Kapital u Pekingu. Ovaj aerodrom je završen 2008. godine, delo je arhitektonskog biroa Foster + Partners, i predstavlja jedan od najvećih aerodroma u svetu, ali posluje van svojih kapaciteta.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;