Dekorativni, fleksibilni organski paneli krče put ka upotrebi u enterijeru

26.01.2015. | Gizmag

Metoda štampanja dekorativne grafike i funkcionalnih komponenti na fleksibilne organske panele ima za cilj da dovede solarnu energiju u carstvo dizajna enterijera. VTT Tehnički centar Finske je iza novog procesa koji omogućava sakupljanje energije sa izvora unutrašnjeg osvetljenja, kao i sunčeve svetlosti radi napajanje malih uređaja i senzora.

Ovaj proces predviđa masovnu proizvodnju organskih solarnih panela korišćenjem metode rolna na rolnu (roll-to-roll) po stopi do 100 metara slojevitog filma po minuti. Vođa istraživačkog tima na VTT Tehničkom centru Tapio Ritvonen kaže da proces koristi jedan rotacioni sloj sito štampe i dva sloja gravurske štampe na plastičnoj podlozi. Funkcionalni slojevi se štampaju između plastične folije, sa konačnim korakom enkapsulacije ca graničnim filmovima.

Organski solarni paneli su samo 0,2mm debeljine, uključujući slojeve elektroda i polimera gde se prikuplja svetlost. Oni mogu biti postavljeni na unutrašnjim i spoljašnjim površinama kao što su prozori i zidovi, kao i na mašinama ili uređajima, što otvara nove mogućnosti gde solarni paneli mogu biti ne samo funkcionalni već i deo dekora.

Istraživači su testirali proces štampanjem fotonaponske ćelije u obliku lista, od kojih njih dvesta stvaraju površinu od jednog metra kvadratnog aktivnog solarnog panela. Pokazano je da to stvara 3,2 ampera struje sa 10,5 vati snage na Mediteranskim geografskim širinama.

Iako su isplativi za proizvodnju, imaju nisku potrošnju materijala i fleksibilni su, lagani i reciklirajući, organski solarni paneli imaju mnogo manju efikasnost od konvencijalnih, krutih silicijumskih solarnih panela. Kako bi povećali efikasnost, istraživači takođe rade na proizvodnim metodama rolna na rolnu za pervoskitne solarne panele sa perspektivnim rezultatima: prva solarna ćelija proizvedena u njihovoj laboratoriji ima ugrubo pet puta bolje performanse od organskih fotonaposnkih ćelija.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...
Darko 23.09.2019.
Teško da će neko južno od Save da se vraća ...
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...