Energetski efikasna kuća „Kraljičina litica“ u Sidneju sa prelepim pogledom na okean

20.01.2015. | Inhabitat

Australijski arhitektonski biro Utz Sanby Architect je nedavno završio energetski efikasnu kuću „Kraljičina litica“ u Sidneju, koja skladišti i reciklira kišnicu za tehničku upotrebu.

Dom u obliku klina je smešten na uskoj urbanoj parceli u Sindeju na samoj ivici litice sa prekrasnim pogledima na okean. Strateški plasman zidova i zastakljivanja povećeva prodor prirodne svetlosti i poglede, uz održavanje privatnosti.

Kuća „Kraljičina litica“ je blisko usendvičena između susednih zgrada na istočnoj i zapadnoj strani, i ona koristi velike bočne zidove kako bi obezbedila privatnost za gornji sprat sa spavaćim sobama.

Klinasti dom se širi na zadnjem delu kuće, što stvara mogućnost za veće panoramske poglede na okean. Veliki prozori od poda do plafona stvaraju kontinuirani osećaj prostora koji se proteže od vrta i dnevnog boravka napolju prema tremu i okeanu. 

Biro Utz Sanby Architect je koristio betonske ploče, podne obloge od tamne keramike i zidove od pune opeke u prizemlju kako bi obezbedio potrebnu toplotnu masu. Termički efikasan dom se zagreva tokom zimskih meseci preko podnog grejanja.

Podzemni rezervoari za kišnicu sa kapacitetom od preko 5.000 litara za skladišenje kišnice se koriste za ispiranje toaleta, zalivanje bašte i pranje odeće.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Ujka Vasa 20.10.2020.
Bojler je odličnog kvaliteta. Vreme je da ...
mile 15.10.2020.
Lepsa je nasa na Slaviji.
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...