INFONET-468X60-BANNER

Malene kapsulaste sobe nude smeštaj u Japanu

12.01.2015. | Dornob

Arhitektonski biro Aplhaville Architects iz Kjotoa je projektovao Gostinsku kuću Kojosan u Japanu koja smešta posetioce obližnjeg Šington budističkog hrama u kapsulaste sobe dovoljne veličine da u njima stane samo dušek.

Odgovarajuće oskudnosti i enterijera nalik monaškoj keliji, gostinska kuća poseduje enterijer koji je u potpunosti obojen u belo sa visokim plafonima i krovnim svetlarnicima koji uvlače prirodnu svetlost u otvorene zajedničke prostorije.

Dizajn je inspirisan čuvenim hotelima-kapsulama, koji nude gostima minimum komfora i privatnog prostora za spavanje. Sobe su naslagane jedna na drugu sa svetlim drvenim vratima, a takođe su dostupne i veće sobe sa krevetima na sprat. Dnevni boravak i trpezarijski prostor stvaraju utisak i atmosferu spavaonice ili studenjaka onda kada gosti žele da se druže.

Sa svojim prozorima pune spratne visine i drvenom konstrukcijom, projekat odaje počast savremenoj i tradicionalnoj japanskoj arhitekturi. Otvoreni ram koji se sastoji od dva reda od drvenih greda 5x10cm omogućava laku promenu namene zgrade u budućnosti, što čini ceo objekat prilagodivim.

Kojosan je hram sekte Šingon budizma koji je osnovan pre 1.200 godina, i on je na listi Svetske baštine UNESKO-a. Smešten je u gradu Koja, u planinama na jugu Osake.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;