INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Televizijski toranj u Pragu pretvoren u jedinstveni hotel

26.12.2014. | Gizmodo

Žižkov televizijski toranj u Pragu mnogi smatraju ruglom za Prag, ali to nije bio dovoljan razlog da spreči njegovo pretvaranje u hotel od jedne sobe na visini od 70 metara iznad gradskih ulica. Za razliku od eksterijera tipičnog za socijalnu arhitekturu, hotelska soba nudi savremeni dizajn, luksuz i modernu tehnologiju. U nastavku možete pročitati čudnu istoriju tornja, koja obuhvata i veliki broj beba koje se penju uz njega.

Gosti u hotelu takođe mogu dobiti drugačiju perspektivu grada iz opservatorije koja se nalazi na vrhu tornja. Za hranu i druga kulinarska zadovoljstva, restoran Oblaca se nalazi jedan sprat ispod. A za dodatni luksuz, hotel će vam pripremiti svečano ukrašeni sto za privatnu večeru ili ručak za do 16 gostiju, što može uključivati i lične konobare i somelijere.

Jedina stvar koja može opravdati cenu noćenja od 600 evra jeste kupatilo sa zidom od stakla koje vam omogućava da se opustite u stilu i gledate horizont grada iz vaše hotelske sobe. Iako će vam zasigurno pružiti jedinstveno iskustvo, sama soba nema nikakve druge istaknute opcije - osim ako vam se ne dopada opcija da pretvorite svoju sobu u sopstvenu privatnu konferencijsku salu.

Žižkov televizijski toranj je prvobitno izgrađen 1980-ih, i on se sastoji od tri betonskih pilona sa metalnim finišom, i poseduje devet različtih „kapsula“ koje su razbacane po njegovoj površini. Televizijski toranj još uvek poseduje transmisionu opremu, koja je nekada navodno korišćena za blokiranje komunikacija sa zapada tokom komunističke okupacije zemlje.

Kritika povodom izgleda tornja je bila stroga zabranjena tokom najranijih dana, ali u pokušaju da poboljša javni imidž zgrade na prelazu veka, angažovan je češki umetnik Dejvid Černi. On se odlučio da postavi velike metalne bebe koje puze nagore i nadole uz toranj. Skulpture beba su u jednom trenutku uklonjene, ali posle ogromnih javnih protesta, one su brzo ponovo vraćene.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;