IZOLACIJA-468X60-BANNER

Zgrada u obliku peščanih dina u UAE je najnoviji projekat Zahe Hadid

19.12.2014. | Inhabitat

Arhitektonski biro Zahe Hadid je nedavno predstavio njihov najnoviji projekat sedišta kompanije Bee'ah, koji teži LEED Platinum rejtingu. Kompanija Bee'ah je vodeća kompanija za upravljanje otpadom na Bliskom istoku.

Kako bi podržali hvale vredne ciljeve o ekološkoj održivosti i obnovljivim energetskim izvorima kompanije Bee'ah, Hadidova je projektovala sedište kompanije sa minimalnim ugljeničnim, vodnim i energetskim otiskom. Nova zgrada će takođe biti otvorena javnosti i služiće kao resurs za učenje i ekološko osvešćivanje ljudi u Šardži u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Zgrada okružena pustinjom je urađena u tipčnom Zahinom stilu sa obiljem zakrivljenih linija i volumena. Sa površinom od 7.000 metara kvadratnih, zgrada je inspirisana oblikom peščanih dina i orijentisana je na takav način da iskoristi preovlađujuće Šamal vetrove radi hlađenja enterijera, i postavljena tako da ograniči izloženost oštrom suncu.

Zaha Hadid je postavila javne oblasti, kancelarije uprave i administrativni odeljak unutar dve osnovne dine. Centralno dvorište nalik oazi je stvoreno u preseku dve dine i projektovano na takav način da uveća količinu prirodne ventilacije i indirektnog sunca koji ulazi u zgradu.

Potrošnja energije u zgradi će biti umanjena za 30 odsto korišćenjem aktivnih i pasivnih pristupa projektovanju. Jedan takav pristup je upotreba rekuperacija ventilacione energije, koja donosi svež vazduh u enterijer i reciklira otpadnu toplotu iz čilera u toplotni izvor za zagrevanje vode.

Novo sedište kompanije Bee'ah će biti 100 odsto napajano sa nisko-ugljeničnim i nulto-ugljeničnim izvorima, a većina energije će poticati iz solarnih panela i susednog centra za dobijanje energije iz đubreta kompanije Bee'ah. Korišćenje novih građevinskih materijala i vode će biti svedeno na minimum.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Ime 08.12.2022.
Narod je bio prisiljen da zida bez papira j...
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...

;