Međunarodni konkurs: projekat kulturnog centra u Bamijanu

05.12.2014. | Arhitektonski fakultet

Specijalna organizacija Ujedinjenih nacija za očuvanje svetske kulturne i prirodne baštine – UNESCO lansirala je konkurs za projekat kulturnog centra na obodu Bamijan doline koja je bila dom dve džinovske statue Bude iz VII veka nove ere, uništene od strane talibanskih ekstremista 2001. godine.

UNESCO je, u saradnji sa Ministarstvom informacija i kulture Afganistana, objavio konkurs za projekat kulturnog centra u Bamijanu (Bamiyan Cultural Centre Design Competition) čija tema je objekat koji bi obezbedio prostore za skladištenje arheoloških predmeta i tradicionalnih obeležja.

Ova organizacija je saopštila da će projekat prestavljati kamen temeljac napora ove nacije da očuva svoju kulturu i izgradi nove međukulturne veze koje će pomoći unapređenju mira.

Kulturni centar će zauzimati istaknuto mesto na ivici Bamijan doline, u planinama centralnog Avganistana – ključnu budističku lokaciju na Putu svile, drevnoj trasi trgovine. Značajna količina istorijske građe i umetničkih dela sakupljena je širom doline.

Ovaj jednostepeni konkurs otvoren je za sve arhitekte, inženjere, dizajnere i studente uz uslov da je barem jedan član tima registrovani (licencirani) arhitekta. Pored toga što će im objekat biti izgrađen, pobednički tim će dobiti i novčanu nagradu od 25.000 dolara, dok će još četiri tima biti nagrađena svotama od 8.000 dolara.

Učešće u konkursu se ne naplaćuje. Republika Koreja pružila je finansijsku podršku konkursu.

Rok za predaju radova je 22. januar 2015. godine.

Više informacija na zvaničnoj stranici konkursa: Bamiyan Cultural Centre Design Competition

Izvor: Dezeen

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...
Darko 23.09.2019.
Teško da će neko južno od Save da se vraća ...
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...