INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Najodrživija poslovna zgrada u Švedskoj sa fasadom nalik dijamantu

27.11.2014. | Dezeen

Arhitektonski biroi Skanska i Utopia Arkitekter su nedavno predstavili planove za zgradu „Juvelen“ - najodrživiju poslovnu zgradu nordijske oblasti. Ugaona i dopadljiva struktura podseća na sečeni dragulj i stvara značajno odredište u Upsali u Švedskoj.

Plus energetska zgrada „Juvelen“ je projektovana da dostigne LEED Platinum standard i uključivaće zelene funkcije kao što su krovni solarni paneli, hermetičku izolaciju radi smanjenja troškova grejanja i hlađenja, kao i sisteme za monitoring i merenje potrošnje energije.

Arhitektonski biroi Skanska i Utopia Arkitekter su projektovali šestospratnu zgradu „Juvelen“ sa uzbudljivom fasadom sa trijangulisanim obrascem i fragmentisanim prozorima.

Geometrijski obrazac je nastavljen i na javnom trgu, koji će biti lako dostupan preko javnog prevoza i nuditi brojne biciklističke objekte, poput parkinga za bicikle sa zelenim krovom, svlačionice i ormane. Trg vodi u prizemlje zgrade „Juvelen“, područje otvoreno za javnost koje će obuhvatati radionicu za bicikle, restoran i obrazovni centar za održivost.

Zgrada će biti izgrađena sa betonskim ramom i metalnim pravougaonim kasetama koje se zatim vizuelno dele u složeni obrazac nepravilnih trouglova. Trouglovi su opremljeni sa zastakljenim delovima, solarnim ćelijama ili metalnim jedinicama zlatne boje. Odnos između ove tri vrste površine varira u zavisnosti od pravca fasade i različitih sunčanih uslova.

Izgradnja bi trebala da počne početkom 2015. godine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


LAYHER
LAYHER
BEOGRAD-ZEMUN
www.layher.rs

EURO TERMIK
EURO TERMIK
KRALJEVO-VRDILA
www.eurotermik.rs

XELLA SRBIJA
XELLA SRBIJA
LAZAREVAC-VREOCI
www.xella.rs

OKTAVUS
OKTAVUS
NOVI BEOGRAD
www.oktavus.rs

hiCAD
hiCAD
NOVI SAD
www.hicad.biz

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;