INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Najodrživija poslovna zgrada u Švedskoj sa fasadom nalik dijamantu

27.11.2014. | Dezeen

Arhitektonski biroi Skanska i Utopia Arkitekter su nedavno predstavili planove za zgradu „Juvelen“ - najodrživiju poslovnu zgradu nordijske oblasti. Ugaona i dopadljiva struktura podseća na sečeni dragulj i stvara značajno odredište u Upsali u Švedskoj.

Plus energetska zgrada „Juvelen“ je projektovana da dostigne LEED Platinum standard i uključivaće zelene funkcije kao što su krovni solarni paneli, hermetičku izolaciju radi smanjenja troškova grejanja i hlađenja, kao i sisteme za monitoring i merenje potrošnje energije.

Arhitektonski biroi Skanska i Utopia Arkitekter su projektovali šestospratnu zgradu „Juvelen“ sa uzbudljivom fasadom sa trijangulisanim obrascem i fragmentisanim prozorima.

Geometrijski obrazac je nastavljen i na javnom trgu, koji će biti lako dostupan preko javnog prevoza i nuditi brojne biciklističke objekte, poput parkinga za bicikle sa zelenim krovom, svlačionice i ormane. Trg vodi u prizemlje zgrade „Juvelen“, područje otvoreno za javnost koje će obuhvatati radionicu za bicikle, restoran i obrazovni centar za održivost.

Zgrada će biti izgrađena sa betonskim ramom i metalnim pravougaonim kasetama koje se zatim vizuelno dele u složeni obrazac nepravilnih trouglova. Trouglovi su opremljeni sa zastakljenim delovima, solarnim ćelijama ili metalnim jedinicama zlatne boje. Odnos između ove tri vrste površine varira u zavisnosti od pravca fasade i različitih sunčanih uslova.

Izgradnja bi trebala da počne početkom 2015. godine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;