INFONET-468X60-BANNER

Kuća u Japanu koristi krive podove kako bi povećala korisnu površinu

17.11.2014. | Arch Daily

Japanska arhitektura je prepuna razigranih projekata koji štede na prostoru i kuća arhitekte Takešija Hosake u Japanu nije izuzetak. Betonska kuća je smeštena na malenoj parceli od samo 60 metara kvadratnih u Jokohami i koristi zakrivljene podne ploče koji se prilagođavaju ograničavajućim visinama i površinama i omogućavaju prodor prirodne svetlosti u objekat.

Naizgled strogi izgled betonskog eksterijera narušava razigrana unutrašnjost obložena sa drvetom, spiralne stepenice i organski oblici sa kružni otvorima u plafonu i podovima u obliku slova U.

Hosakin kreativni dizajn se ne završava samo na izgledu - inovativni pristup je bio neophodan kako bi se ublažili izazovni i skučeni uslovi na parceli. Usendvičena između postojećih zgrada na jugu i severu, kao i sa skoro tri metara visokim potpornim zidom na istočnoj strani, parcela je jedino ostavljena sa ograničenim pristupom na zapadnoj strani.

Kao odgovor na to, arhitekta Hosaka je napravio podrumski nivo kako bi proširio korisnu površinu za jednu trećinu i uveo zakrivljene podove kako bi prirodna svetlost i unakrsna prirodna ventilacija mogla da prodre u celu kuću. Tri velika, pravougaona zastakljena otvora su smešteni na istočnoj i zapadnoj fasadi.

Svaki sprati ima otvoreni plan kako bi se stvorila iluzija prostornosti. Polirano drvo pokriva podove i korišćeno je za opremanje enterijera kako bi se dobio osećaj topline i kontrasta sa hladnim betonom. Metalne spiralne stepenice koje spajaju podrumski nivo sa gornja dva sprata se pružaju kroz deformisane kružne otvore u debelim betonskim pločama.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;