Transformacija prljave termoelektrane na ugalj u zeleni umetnički koledž

10.11.2014. | Dezeen

Arhitektonski biro Studio Gang Architects je nedavno predstavio projekat transformacije rashodovane termoelektrane na ugalj u Viskonsinu u čistu zelenu školu. Beloit koledž je angažovao biro Studio Gang kako bi projektovao parcelu između postojećeg kampusa i obale reke, a projekat će „transformisati zastarelu elektranu u vrelo dobre ljudske energije“, kao što je to objasnila osnivačica biroa Džin Gang.

Projekat će zadržati prvobitne pločice i cigle elektrane, a dodaće izotermalni omotač koji će obezbediti grejanje - kanalisanje kinetičke energije iz obližnje reke kroz cevi unutar zidova kako bi se održala temperatura zgrade u konstantnoj, prijatnoj temperaturi tokom cele godine.

Ova metamorfoza može nesumljivo inspirisati druge arhitekte i zajednice da krenu istim putem i ponovo reaktiviraju zone koje su nekada bile samo industrijske. Najbolje je to opisala Džin Gang: „Mi se nadamo da će projekat transformacije Beloit koledža inspirisati druge zajednice širom sveta tako da shvate da je ljudsko blagostanje međusobno povezano sa zdravim i čistim okruženjem“.

Kao što je londonska Tejt galerija moderne umetnosti smeštena unutar stare elektrane na obali reke Temze, tako i druge ugašene elektrane širom sveta polako postaju zeleni centri za zajednicu i uživanje.

Pored standardnih funkcija kao što su slušaonice, konferencijski prostori, amfiteatar i studiji vizuelne umetnosti, kao i veoma bitni kafići, novi objekat će posedovati rekreativne elemente, kao što je bazen sa osam traka, fitnes centar i teretana od 1.500 metara kvadratnih. Traka za trčanje izgrađena 1940-tih će ostati na mestu, povezujući različite oblasti na koledžu, dok će most biti dodat da poveže novi objekat sa postojećim kampusom.

Radovi na projektu su već započeli, a njihov završetak je zakazan za 2018. godinu.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...
Ljubinka 09.04.2019.
Da li se na zidove koji su krecenim prajmer...
Maks 04.04.2019.
Političari treba da shvate da se autoput, o...