Transformacija prljave termoelektrane na ugalj u zeleni umetnički koledž

10.11.2014. | Dezeen

Arhitektonski biro Studio Gang Architects je nedavno predstavio projekat transformacije rashodovane termoelektrane na ugalj u Viskonsinu u čistu zelenu školu. Beloit koledž je angažovao biro Studio Gang kako bi projektovao parcelu između postojećeg kampusa i obale reke, a projekat će „transformisati zastarelu elektranu u vrelo dobre ljudske energije“, kao što je to objasnila osnivačica biroa Džin Gang.

Projekat će zadržati prvobitne pločice i cigle elektrane, a dodaće izotermalni omotač koji će obezbediti grejanje - kanalisanje kinetičke energije iz obližnje reke kroz cevi unutar zidova kako bi se održala temperatura zgrade u konstantnoj, prijatnoj temperaturi tokom cele godine.

Ova metamorfoza može nesumljivo inspirisati druge arhitekte i zajednice da krenu istim putem i ponovo reaktiviraju zone koje su nekada bile samo industrijske. Najbolje je to opisala Džin Gang: „Mi se nadamo da će projekat transformacije Beloit koledža inspirisati druge zajednice širom sveta tako da shvate da je ljudsko blagostanje međusobno povezano sa zdravim i čistim okruženjem“.

Kao što je londonska Tejt galerija moderne umetnosti smeštena unutar stare elektrane na obali reke Temze, tako i druge ugašene elektrane širom sveta polako postaju zeleni centri za zajednicu i uživanje.

Pored standardnih funkcija kao što su slušaonice, konferencijski prostori, amfiteatar i studiji vizuelne umetnosti, kao i veoma bitni kafići, novi objekat će posedovati rekreativne elemente, kao što je bazen sa osam traka, fitnes centar i teretana od 1.500 metara kvadratnih. Traka za trčanje izgrađena 1940-tih će ostati na mestu, povezujući različite oblasti na koledžu, dok će most biti dodat da poveže novi objekat sa postojećim kampusom.

Radovi na projektu su već započeli, a njihov završetak je zakazan za 2018. godinu.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...
Darko 23.09.2019.
Teško da će neko južno od Save da se vraća ...