Belville i Ytong

06.03.2009. | Xella

Svi su već više puta čuli neku priču o “Belville”-u, poznatije kao Univerzitetsko naselje ili Blok 67. Poznato je kao najveće gradilište u jugoistočnoj Evropi i najverovatnije se u skorijoj budućnosti izgradnja ovako velikog projekta neće videti. Složenost samog projekta naselja i poštovanje rokova izgradnje svih predvidjenih pozicija bilo jako je teško uskladiti, pogotovo ako se uzme u obzir njegov internacionalni karakter.

Kao što je već navedeno, rokovi za izgradnju su bili jedan od najbitnijih činilaca ovog projekta, a pored sjajnih građevinskih firmi koje su zaslužne za rekordno i kvalitetno izvođenje radova, trebalo bi pomenuti “Ytong” sistem gradnje, kojim je omogućena skoro trostruko brža gradnja u odnosu na tradicionalne sisteme, kojem nije potrebna dodatna termoizolacija, već sa sobom nosi izuzetna termoizolaciona svojstva, a pritom se značajno smanjenom debljinom fasadnih zidova dobija oko 6% neto površine.

Sve nabrojane prednosti ovog ekološkog sistema gradnje, na kraju se odlikuju velikim finansijskim uštedama, što zbog ušteda na materijalima i racionalizacije tehničkih rešenja, što zbog već pomenutog dobitka u površini.

Univerzitetsko naselje se prostire na površini od 13,7 hektara na šest građevinskih parcela, na kojoj su izgrađene 2 poslovne i 14 stambeno - poslovnih zgrada sa 6 podzemnih garaža, pristupnim saobraćajnicama I kompletnom infrastrukturom.

Za izgradnju 460.000m² korisnog prostora upotrebljeno je oko 23.000m³ „Ytong“ blokova i elemenata, a ostvarene uštede putem brže, kvalitetnije I ekonomičnije realizacije projekta se mere u milionima evra.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...