Belville i Ytong

06.03.2009. | Xella

Svi su već više puta čuli neku priču o “Belville”-u, poznatije kao Univerzitetsko naselje ili Blok 67. Poznato je kao najveće gradilište u jugoistočnoj Evropi i najverovatnije se u skorijoj budućnosti izgradnja ovako velikog projekta neće videti. Složenost samog projekta naselja i poštovanje rokova izgradnje svih predvidjenih pozicija bilo jako je teško uskladiti, pogotovo ako se uzme u obzir njegov internacionalni karakter.

Kao što je već navedeno, rokovi za izgradnju su bili jedan od najbitnijih činilaca ovog projekta, a pored sjajnih građevinskih firmi koje su zaslužne za rekordno i kvalitetno izvođenje radova, trebalo bi pomenuti “Ytong” sistem gradnje, kojim je omogućena skoro trostruko brža gradnja u odnosu na tradicionalne sisteme, kojem nije potrebna dodatna termoizolacija, već sa sobom nosi izuzetna termoizolaciona svojstva, a pritom se značajno smanjenom debljinom fasadnih zidova dobija oko 6% neto površine.

Sve nabrojane prednosti ovog ekološkog sistema gradnje, na kraju se odlikuju velikim finansijskim uštedama, što zbog ušteda na materijalima i racionalizacije tehničkih rešenja, što zbog već pomenutog dobitka u površini.

Univerzitetsko naselje se prostire na površini od 13,7 hektara na šest građevinskih parcela, na kojoj su izgrađene 2 poslovne i 14 stambeno - poslovnih zgrada sa 6 podzemnih garaža, pristupnim saobraćajnicama I kompletnom infrastrukturom.

Za izgradnju 460.000m² korisnog prostora upotrebljeno je oko 23.000m³ „Ytong“ blokova i elemenata, a ostvarene uštede putem brže, kvalitetnije I ekonomičnije realizacije projekta se mere u milionima evra.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Iiinkh 18.02.2019.
Sta vam znaci to da mogu pristojno da zarad...
Biljana 17.02.2019.
Kako loktajt lepak namazati na celu povrsin...
Djom 06.02.2019.
Sjajna cena zemljišta, ko bi rekao da su to...
Jova 01.02.2019.
Zalosna vam majka....za onakvo skrnavljenje...
veselnik 01.02.2019.
Ma lako je njima, nemaju oni Grdelicu!