Belville i Ytong

06.03.2009. | Xella

Svi su već više puta čuli neku priču o “Belville”-u, poznatije kao Univerzitetsko naselje ili Blok 67. Poznato je kao najveće gradilište u jugoistočnoj Evropi i najverovatnije se u skorijoj budućnosti izgradnja ovako velikog projekta neće videti. Složenost samog projekta naselja i poštovanje rokova izgradnje svih predvidjenih pozicija bilo jako je teško uskladiti, pogotovo ako se uzme u obzir njegov internacionalni karakter.

Kao što je već navedeno, rokovi za izgradnju su bili jedan od najbitnijih činilaca ovog projekta, a pored sjajnih građevinskih firmi koje su zaslužne za rekordno i kvalitetno izvođenje radova, trebalo bi pomenuti “Ytong” sistem gradnje, kojim je omogućena skoro trostruko brža gradnja u odnosu na tradicionalne sisteme, kojem nije potrebna dodatna termoizolacija, već sa sobom nosi izuzetna termoizolaciona svojstva, a pritom se značajno smanjenom debljinom fasadnih zidova dobija oko 6% neto površine.

Sve nabrojane prednosti ovog ekološkog sistema gradnje, na kraju se odlikuju velikim finansijskim uštedama, što zbog ušteda na materijalima i racionalizacije tehničkih rešenja, što zbog već pomenutog dobitka u površini.

Univerzitetsko naselje se prostire na površini od 13,7 hektara na šest građevinskih parcela, na kojoj su izgrađene 2 poslovne i 14 stambeno - poslovnih zgrada sa 6 podzemnih garaža, pristupnim saobraćajnicama I kompletnom infrastrukturom.

Za izgradnju 460.000m² korisnog prostora upotrebljeno je oko 23.000m³ „Ytong“ blokova i elemenata, a ostvarene uštede putem brže, kvalitetnije I ekonomičnije realizacije projekta se mere u milionima evra.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


TKK BEOGRAD
TKK BEOGRAD
BEOGRAD-ZEMUN
www.tkk.rs

ISOMAT
ISOMAT
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.isomat.rs

BAUMIT SERBIA
BAUMIT SERBIA
BEOGRAD-KALUĐERICA
www.baumit.rs

XELLA SRBIJA
XELLA SRBIJA
LAZAREVAC-VREOCI
www.ytong.rs

SCHIEDEL
SCHIEDEL
NOVI BEOGRAD
www.schiedel.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...
Ljubinka 09.04.2019.
Da li se na zidove koji su krecenim prajmer...
Maks 04.04.2019.
Političari treba da shvate da se autoput, o...
Borko 03.04.2019.
Zasto se ne zapocne na vreme sredjivanje im...
Svetlana 03.04.2019.
Moze li neko da objasni gospodi iz Ministar...