INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Ultra-minimalistička kuća od drveta i stakla u Meksiku

06.11.2014. | Inhabitat

Meksički arhitektonski biro S-AR Architects je projektovao kuću „Casa de Madera“ sa jednostanom materijalnom paletom koja stvara elegantan dom. Pedantno sastavljena kuća za jednu osobu ili omanju porodicu prikazuje koliko je malo potrebno da se stvori uticajna, lepa i korisna zgrada.

Kuća „Casa de Madera“ je napravljena od drveta i stakla, smeštena je na sivom zemljištu i izdignuta je iznad tla na betonskim cilindrima. Paneli prozirnog stakla pružaju fenomenalne poglede na okolinu kuće i unose obilje dnevnog svetla u enterijer.

Lepoda ultra-minimalističke kuće „Casa de Madera“ leži u detaljima. Kuća je izgarđena sa različitim modularnim konstruktivnim elementima od borovine, metala, panela od ekstrudiranog polistirena i stakla. Ona je razvijena na osnovu elemenata drveta debljine dva, tri ili četiti inča, počevši od temelja, tj. betonskih cilinara livenih na mestu.

Povišeni sprat kuće je nošen sa šesnaest 4x4 inča drvenih stubova, postavljenih na metru razmaka. Mreža greda je postavljena na stubove kako bi nosila podnu ploču. Na stranama kuće, red tankih drvenih stubova postavlejnih na vrhu podnih stubova pridržavaju krov. I na ovim elementima počiva još jedna mreža greda koja nosi lake panele od šperploče, prekrivene sa toplotnom izolacijom i tankim metalnim krovom za hidroizolaciju.

Unutar prostora postoji samo dva elementa, koja imaju veoma jednostavan program - „spavanje i učenje“. Prvi je veliki drveni cilindar koji sadrži kupatilo koje se ventilira uz pomoć efekta dimnjaka. Drugi je manji cilindar koji smešta sudoperu i obuhvata cevi za vodu.

Arhitekte su koristile dve jednostavne pasivne strategije hlađenja kako bi održale prijatnu temperaturu u kući. Jedan je da su zaštitili životni prostor od sunca, a drugi je da su podigli celu kuću tako da vazduh može da se kreće ispod kuće i hladi je na taj način.

Ultra-minimalistička kuća „Casa de Madera“ je „poetičan prostor koji govori više o praznini, nego o punoći i o arhitekturi koja je više transparentnija nego neproziirna“, kažu arhitekte iz biroa S-AR Architects.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;