INFONET-468X60-BANNER

Otvoren prvi autoput koji svetli u mraku u Holandiji

24.10.2014. | Gizmag

Vozači na putevima u Holandiji su sada vođeni sa putnim oznakama koje svetle u mraku. Autoput N329 in Oss se koristi kao testirni poligon za koncept, koji je deo projekta „Pametni autoput“ izrađen od strane građevinske firme Heijmans i dizajn studija Roosegaarde. Svetleće putne oznake imaju za cilj da povećaju vidljivost i bezbednost.

Ideja svetlećih linija i šireg projekta „Pametnog autoputa“ je zamišljena od strane firme Heijmans i dizajn studija Roosegaarde 2012. godine. Nomenklatura Pametnog autoputa je možda pomalo obmanjujuća, pošto nijedan od koncepata koji padaju pod taj naziv ne uključuje internet povezanost, ali su svakako pametni u smislu da su inteligentni. Projekat ima za cilj da koristi različite tehnologije za kreiranje „interaktivnih i održivih puteva sutrašnjice“.

Svetleće oznake koriste liminescentnu boju koja se napaja solarnom energijom tokom dana i zatim svetli do deset sati noću. To znači da putne oznake imaju veću vidljivost od onih puteva koji koriste obične, standardne boje, i to bez upotrebe električne energije.

Sam koncept je razvijen kroz nekoliko iteracija i testiran je na izdržljivost. Kao takav, projekat N329 in Oss treba da, pre svega, pruži informacije o tome koliko on dobro funkcioniše u realnom okruženju na duži vremenski period.

Kao što je pomenuto, postoji niz drugih koncepata pod okriljem Pametnog autoputa koji tek trebaju biti isprobani. „Dinamična boja“ predviđa korišćenje boje osetljive na temperaturu koja bi pružala kontekstualne informacije. Na primer, ako je veoma hladno, onda bi inače transparentna boja postala vidljiva i prikazivala bi poruke upozorenja.

„Interaktivna svetla“ nastoje da otkriju poziciju vozila na putu, i zatim samo osvetle delove puta ispred i oko njih. Cilj bi bio smanjenje korišćenja električne energije preko smanjenja osvetljenja tamo gde je put prazan.

Uvođenje „Prioritetne trake“ predlaže traku sa tehnologijom za punjenje električnih vozila ugrađenu ispod putne površine, dok „Vetro-svetlo“ predviđa postavku turbina sa strana puta koje proizvode električnu energiju za osvetljenje korišćenjem vetra izazvanog od strane vozila u prolazu.

Pod pretpostavkom da im pilot projekat uspe, postoje planovi za postavku svetlećih putnih oznaka na globalnom nivou. Video snimak ispod daje dodatni uvid u svetleće putne oznake.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


LEDVANCE2020-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;