Biciklistički most u obliku zmije u Kopenhagenu

16.10.2014. | Inhabitat

Arhitektonski biro DISSING+WEITLING je nedavno završio biciklistički most u obliku zmije koji je u stvari povšeni biciklistički koridor koji čini vožnju kroz Kopenhagen bezbednijom i bržom.

Kao i mnogi gradovi visoke gustine, putovanje urbanih biciklista može biti teško - ukoliko ne izbegavate agresivne vozače, morate da pazite na nepažljive pešake. Zato su gradske vlasti Kopenhagena zamolile biro D+W da projektuje i izgradi krivudavu rampu i most koji će izdići bicikliste iznad gradskih ulica i dalje od saobraćajnih i pešačkih staza.

Područje oko Fisketorvet šoping centra je žarište za pešako-biciklističke sukobe, posebno leti. Pored nedostataka razdvajanja biciklista i pešaka, kombinacija slepih uglova, stepenica i puteva koji zahetvaju skretanja pod uglom od 90 stepeni pogoršavaju problem.

Arhitektonski biro DISSING+WEITLING je odlučio da stvori povišeni most sa rampom kao najpraktičnije rešenje ovog problema. Pošto je svaki noseći stub postavljen sa međusobnim osovinskim razmakom od samo 16,75 metara, izgradnja mosta je bila poprilično brza.

Prelepi most sa dvosmernim biciklističkim trakama je ofarban u jarko narandžastu boju, privlačeći poglede prolaznika na sebe. On vijuga kroz Kopenhagen, spajajući okruge Kalvebod Brygge i Island Brygge. Most dužine 235 metara se izdiže 5,5 metara od ulaza u stambeni kompleks Havneholmen i nastavlja da vijuga do glavnog ulaza u Fisketorvet šoping centar.

Prostor ispod rampe od skoro 30 metara se takođe može koristiti kao zaštićeni rekreativni prostor. Ugrađena rasveta osvetljava narandžasti most, stvarajući posebno dramatičan efekat noću.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Саша 30.06.2020.
Имам проблеме које сте описали. Две куће у...
Darko 22.06.2020.
Težište gužve će se preneti na raskrsnicu K...
Milan 16.06.2020.
Na zgradi u ulici Stanislava Sremčevića 1 u...
Bozo Ristanović 15.06.2020.
U periodu od pet godina nakon izgradnje hid...
Шумадинац 15.06.2020.
Нема разлога да се и јужни део пруге не изг...