INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Plutajuća biciklistička staza na Temzi

06.10.2014. | Gizmag

Iako je vožnja bicikla odličan način za kretanje po Londonu, biciklisti često moraju da dele prostor u saobraćaju sa brzim automobilima i nesavesnim vozačima. Konzorcijum „The River Cycleway Consortium“, koji uključuje i arhitektonski biro Hugh Broughton Architects i građevinsku kompaniju Arup, predlaže da se izgradi biciklistička staza vredna 600 miliona funti koja bi plutala na Temzi i nudila biciklistima bezbedniji način za kretanje po gradu.

Projekat nazvan „The Thames Deckway“ bi se protezao čitavih 12 kilometara od Batersi dela Londona do Kanari Vorfa. Staza bi bila smeštena blizu ivice reke i na bezbednoj udaljenosti od svog rečnog sobraćaja. Ona bi takođe padala i rasla nežno sa prirodnim ciklusom plime i oseke na Temzi, i imala pristupne rampe koje spajaju stazu sa obalom na ključnim tačkama duž trase.

Prema konzorcijumu, biciklisti u formi bi trebalo 30 minuta da pređe plutajuću biciklističku stazu, i zahteva paušalnu cenu u jednom pravcu od 1,5 funti. Na stazi bi bili kiosci za osveženje i tačke zaustavljanja, kao i flota bicikla na raspolaganju koja bi uključivala i vagone za bebe i dečije bicikle.

Podaci kao što su gustina saobraćaja, protok saobraćaja, kretanje reke, i bilo koje opasnosti bi se pratile kontinuirano preko satelita, a sva potrebna električna energija za napajanje staze bi bila dobijana preko kombinacije solarne energije, plimske energije i energije vetra.

Konzorcijum trenutno teži prikupljanju sredstava za izradu studije izvodljivosti projekta i, ukoliko sve bude u redu, oni će tražiti privatne investicije. Takođe, konzorcijum izveštava da bi projekat plutajuće biciklističke staze mogao da zaživi za samo dve godine, ukoliko mu se sada da zeleno svetlo.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;