PRIJAVA-468X60-BANNER

Kuća u Tokiju širine tri metara je smeštena između dve ulice

01.10.2014. | Arch Daily

Kako naši gradovi postaju sve veći i naseljeniji, cene nekretnina rastu, a parcele koje bi se nekada smatrale nepodobnim za izgradnju postaju atraktivnije i profitablnije. Imajući ovo u vidu, kuća „Zid Nišihare“ široka tri metara je smeštena na parceli koja je uglavljena između dve ulice.

Kuća „Zid Nišihare“ je završena 2013. godine i smeštena je u tokijskom trendi naselju Šibuja. Ona je grubo završena kako spolja, tako i iznutra, a strane kuće ne smeštaju prozore pune veličine. Arhitektonski biro Sabaoarch je instistirao na postavci gomile malih prozora koji izgleda pružaju pristojnu količinu prirodne svetlosti.

Uprkos ukupnoj površini od samo 78 metara kvadratnih, kuća ima spavaću sobu, kupatilo, kuhinju, dnevnu sobu, radnu sobu, trem i krovnu terasu. Prostorije su razbacane na više spratova i međuspratova koji su dostupni preko delimično otvorenog stepeništa.

Kao što je često slučaj sa malim kućama, objekat „Zid Nišihare“ je zahtevao mnogo kompromisa. Imajući u vidu njegovu veličinu i nedostatak privatnosti usled lokacije između dve ulice, on ipak nudi određenu privlačnost za pravog stanara - mada bi možda on trebao da investira u neke čepove za uši kako bi utulio buku saobraćaja.

Ono što je možda iznenađujuće, jeste da kuća „Zid Nišihare“ nije najuža kuća o kojoj smo do sada pisali, i olako je nadmašuju u tom pogledu dve kuće: jedna u Londonu, široka samo 2,5 metara, i Keret kuća u Poljskoj koja je široka samo 1,2 metara.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 01.02.2023.
Zemljiste je bilo opstinsko,kupili smo ga i...
Pablo 01.02.2023.
Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. ...
Nena 31.01.2023.
Ima li nade da se u Sadovima kod zeleznicke...
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...

;