Izgrađena najuža kuća na svetu

08.11.2012. | Gradjevinarstvo.rs

Najuža kuća na svetu, Keret House (o kojoj smo već pisali) je otvorena krajem oktobra u bivšem jevrejskom getu, Vola okrugu, između zgrada u Hlodnoj br. 22 i Želazne 72 u Varšavi, Poljska. Fotografije unutrašnjosti koje vam prenosimo otkrivaju iznenađujuće prostran enterijer.

Kao što smo izvestili prošle godine, izuzetno uska kuća sagrađena oportunistički u uličici, varira u širini, od 122 sentimetara na najširem delu u unutrašnjosti, do malih 72 santimetara na najužem delu.

Ipak, njena malena veličina nije uspela da spreči arhitektu Jakuba Ščenznija (Jakub Szczęsny) iz biroa Centrala, da tu smesti kuhinju, toalet i tuš, kao i spavaću sobu (jednokrevetnu, naravno). Po danu ovo je iznenađujuće dobro osvetljen prostor, što je karakteristika koju Ščenzni pripisuje korišćenju materijala od polikarbonata, koje su svetle boje, i koji zbog relativno male debljine maksimiziraju širinu unutrašnjeg prostora.

Projekat je nazvan Ermitaž, ali je poznatiji kao Keret kuća (Keret House) pošto će u njoj provoditi vreme (ako ne i stanovati) izraelski pisac Etgar Keret (na fotografijama). Zvanično, ne vodi se kao kuća. Naime, budući da po građevinskom zakoniku Poljske zbog proporcija objekta on ne može da se zavede kao kuća, objekat je zvanično umetnička instalacija.

Površina osnove objekta iznosi 14,5 metara kvadratnih. Objekat je jednostavna trougla čelična konstrukcija, izolovana sendvič panelima i obložena ivericom. Podignuta je iznad površine ovog prolaza, struju dobija od susedne zgrade i ima nezavisne vodovodne instalacije (kao vodovodni sistem na nekim brodovima).

Kuća je na tri sprata koji su povezani merdevinama. Na prvom nivou je kuhinja sa kupatilom i prostorom za obedovanje. Na drugom je spavaća soba sa radnim stolom, a postoji čak i mini potkrovlje za odlaganje stvari. Enterijer je ofarban u belo, kao i spoljašnjost kuće.

Ulaz u kuću je rešen pokretnim stepenicama: na pritisak dugmeta, one se spuštaju i podižu. Kada su podignute, deo se podvlači pod kuću, a deo postaje podna površina.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 25.01.2022.
Kod krovne membrane ljudi greše zato što ps...
Goran 23.01.2022.
Sky Fort Sofia 202 m !
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...