INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Završen najveći zeleni zid u Severnoj Americi

01.10.2014. | Designboom

Projektantska firma „Green over Grey“ iz Vankuvera je nedavno završila rad na najvećem zelenom zidu u Severnoj Americi. Smešten u Sariju u Britanskoj Kolumbiji, ovaj dvostrani zeleni zid od 950 metara kvadratnih površine se sastoji od 50.000 pojedinačnih biljki, od kojih je većina autohtona iz ovog dela Kanade. Nagrađivani živi zid „Mountains & Trees, Waves & Pebbles“ je u potpunosti hidroponičan i napravljen sa 100 odsto sintetičkim recikliranim materijalima.

Zeleni zid je završen u junu 2013. godine, kao deo razvoja naselja „Guildford Town“ koji teži LEED Gold sertifikaciji, i predstavlja prvi i jedini zeleni zid na kontinentu koji je postavljen na nadvožnjaku iznad prometne saobraćajnice.

Dvostruko zeleni zid prihvata zapadno i istočno sunce i služi kao ugljenični ekvivalent za oko 47 drveća srednje veličine. Održavanje i orezivanje biljaka se vrši preko posebno projektovanih kotrljajućih platformi koji ne zahtevaju zatvaranje nadvožnjaka. Živi zid je prikačen na automatski sistem navodnjavanja tipa kap po kap.

Majk Vajnamaster, glavni dizajner u kompaniji „Green over Grey“ i umetnik koji stoji iza zakrviljenih biljnih obrazaca zida je crpeo inspiraciju za izgled zelenog zida iz planinskog i šumovitog pejzaža Britanske Kolumbije.

Istočno lice zelenog zoda je usmereno u pravcu obale i sastoji se od oblika koji predstavljaju talase i šljunak. Za razliku od toga, zapadna strana zida je okrenuta ka kopnu i sastoji se dizajna koji simboliše planine i šume.

Sa preko 120 jedinstvenih biljnih vrsta i 50.000 pojedinačnih biljki, ovaj zeleni zid je takođe jedna od najviše biološki različit živi zid u Severnoj Americi.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;