INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Zgrada otpravnika vozova sa prelepom ornamentnom fasadom

25.09.2014. | Architecture News Plus

Zgrada otpravnika vozova je servisni i upravni objekat koji se nalazi na ostrvskoj lokaciju između mreža železničkih pruga na železničkom čvorištu u Melburnu, Australija.

Tipično je da ovakve servisne zgrade koje su nedostupne javnosti budu tretirane na pragamtičan i neupadljiv način. Nasuprot tome, zgrada otpravnika poslova u Melburnu se samouvereno nameće kao „javni“ entitet. 

Zgradu možemo posmatrati kao blago izuzetne vrednosti, skoro kao misterioznu kutiju - dragulj koji smo pronašli na đubrištu. Usred hrpe železničkih pruga, izdvaja se objekat koji svojom lepotom i ručno izrađenom filigranskom fasadom obogaćuje železničko čvorište.

Racionalni sistem zastakljivanja integrisan sa ponovljenim spoljašnjim obrascem omogućava da svaka prostorija ima najmanje jedan prelepi i egzotični prozor. Troškovi i kompleksnost izgradnje u okviru funkcionalnog železničkog okruženje je značajna. Kako bi se smanjilo prekidanje železničkog transporta, arhitektonska vrednost je uvećana preko vangradilišne prefabrikacije.

Materijali su izbarani zbog njihove robusnosti i pasivnog ekološkog učinka, čime se smanjuju troškovi održavanja. Spoljašnji zidovi su napravljeni od dvoslojnog prefabrikovanog betonskog sistema koji je zahtevao kombinaciju proizvodnih procesa koji nisu pokušani ranije.

Na spoljnom licu, formiran je jednostavan obrasac reljefa koji podseća na filigran. Prozori su zapečaćeni i ne mogu se otvarati kako bi se sprečio ulaz zagađenog vazduha i ispranje iz železničkog čvorišta.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;