INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Žan Nuvel predstavio projekat Nacionalnog muzeja umetnosti Kine

23.09.2014. | Dezeen

Francuski arhitekta Žan Nuvel je nedavno predstavio projekat Nacionalnog muzeja umetnosti Kine. Smešten u Olimpijskom parku Pekinga, muzej je delimično umotan u fikigransku fasada i izlagaće impresivnu kolekciju kineske umetnosti koja datira od Ming ere do danas. Projekat Žana Nuvel je prevladao predloge drugih istaknutiih arhitekata (Frenka Gerija, Moše Safdija i Zahe Hadid) u konkursu iz prošle godine.

Nuvelov muzej od skoro 14 hektara biće skoro sedam puta veći od postojeće institucije koja se nalazi u blizini Zabranjenog grada i biće izgrađen u saradnji sa Pekinškim institutom za arhitektonsko projektovanje.

Inspirisan jednostavnošću „jednog pokreta četkice“, Nuvel je pružio ogromnoj zgradi osećaj lakoće tako što je uvukao prizemlje i pokrio severnu stranu muzeja sa delikatnom filigranskom fasadom. Perforirana fasada takođe služi i kao filter za sunčevu svetlost i ventilaciju za veliki zatvoreni vrt sa četiri godišnja doba.

U prizemlju, Letnja sala zauzima centralni prostor objekta i dekorisana je sa raskošnim, zlatom oslikanim plafonom. Veliki atrijum u obliku levka lebdi iznad prostora, kanališući prirodno svetlo sa dostupnog krova do prizemnog nivoa.

Pored velikih bašta i izložbenih prostora, muzej će takođe uključivati i istraživački i obrazovni centar, auditorijum, kao i niz raznih javnih prostora. Još uvek nije objavljen datum završetka muzeja.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;