INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Hidroelektrična plimska kuća u obliku morskog ježa

18.09.2014. | Discovery

Ukoliko ste ikada sanjali da imate kuću na obali mora u obliku morskog ježa (a ko nije?), budite spremni na iznenađenje. Hidroelektrična plimska kuća, zamisao arhitekte Margot Krasojević, crpi inspiraciju od nekih najčudnijih morskih stvorenja - bodljokožaca kao što su morske zvezde i ježevi čiji simetrični oblici već dugo fasciniraju biologe.

Konceptualna kuća je projektovana da zarobi energiju plime i oseke tako što će dozvoliti vodi da teče kroz više kanala između unutrašnje i spoljašnje ljuske. Spoljašnji omotač je usidren na obali, a unutrašnji omotač se kreće zajedno sa plimom i osekom.

Sistem turbina od magneta i kalema od bakarnih žica uskladišten u elekstrotatičnom kondenzatoru transformiše plimsku energiju u električnu energiju. Solarne ćelije koje oivčuju gornje i spoljašnje delove betonske konstrukcije daju dodatnu energiju.

Unutrašnja plutajuća ljuska je napravljena od lagane aluminijumske strukture. Životni deo kuće se sastoji od tri modula koji se vrlo lako mogu izmeniti u zavisnosti od funkcionalnih zahteva klijenata.

Hidroelektrična plimska kuća je projektovana za stambeno predgrađe Landudno u Kejptanu, Južnoafrička Republika, koje je poznato po svojoj neravnoj obali i uzburkanom moru. Velike stene se prostiru po plaži, omogućavajući strukturi da se ankeriše i kreće sa plimom i osekom, kao što to i čine stvarni morski ježevi.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;