Hidroelektrična plimska kuća u obliku morskog ježa

18.09.2014. | Discovery

Ukoliko ste ikada sanjali da imate kuću na obali mora u obliku morskog ježa (a ko nije?), budite spremni na iznenađenje. Hidroelektrična plimska kuća, zamisao arhitekte Margot Krasojević, crpi inspiraciju od nekih najčudnijih morskih stvorenja - bodljokožaca kao što su morske zvezde i ježevi čiji simetrični oblici već dugo fasciniraju biologe.

Konceptualna kuća je projektovana da zarobi energiju plime i oseke tako što će dozvoliti vodi da teče kroz više kanala između unutrašnje i spoljašnje ljuske. Spoljašnji omotač je usidren na obali, a unutrašnji omotač se kreće zajedno sa plimom i osekom.

Sistem turbina od magneta i kalema od bakarnih žica uskladišten u elekstrotatičnom kondenzatoru transformiše plimsku energiju u električnu energiju. Solarne ćelije koje oivčuju gornje i spoljašnje delove betonske konstrukcije daju dodatnu energiju.

Unutrašnja plutajuća ljuska je napravljena od lagane aluminijumske strukture. Životni deo kuće se sastoji od tri modula koji se vrlo lako mogu izmeniti u zavisnosti od funkcionalnih zahteva klijenata.

Hidroelektrična plimska kuća je projektovana za stambeno predgrađe Landudno u Kejptanu, Južnoafrička Republika, koje je poznato po svojoj neravnoj obali i uzburkanom moru. Velike stene se prostiru po plaži, omogućavajući strukturi da se ankeriše i kreće sa plimom i osekom, kao što to i čine stvarni morski ježevi.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zvezdan 23.02.2021.
Ovo je samo zanimljivost za nas. Naše zelen...
Куриња 17.02.2021.
Када креће са радовима?
Sulja Besir 09.02.2021.
Jeli radite u Austriju imamo 270 m2 tarasei...
Saurus 08.02.2021.
Liči na bledu kopiju Karađorđevog trg u Bat...
DARKO 08.02.2021.
Stanovnici naselja Stepa Stepanović NEĆE "m...