Šigeru Ban projektuje Muzej lepih umetnosti u Tainanu

16.09.2014. | Inhabitat

Dobitnik Prickerove nagrade za arhitekturu Šigeru Ban je upravo osvojio međunarodni konkurs za projektovanje Muzeja lepih umetnosti u Tainanu. Kao i većina Banovih dela, muzej će imati ekološke karakteristike kao što su sistemi sakupljanja kišnice i prirodne ventilacije. Kada bude završen, Muzej lepih umetnosti će postati centralni deo kulturne scene u Tainanu.

Muzej lepih umetnosti u Tainanu preuzima oblik pentagona -  suptilne simbolične predstave gradskog cveta Tainana - cveta Feniks. Ispod nadstrešnice u obliku pentagona, muzej se sastoji od niza terasastih pravougaonih volumena, od kojih je nekoliko skriveno u zelenilu kao produžetak susednog parka. Zasađene zelene terase takođe pomažu u zaštiti od sunca i služe kao društveni prostor za okupljanje.

Inspirisan sa Muzejom moderne umetnosti u Danskoj, terasaste galerije Muzeja lepih umetnosti su vertikalno složene i pomerene jedne u odnusu na druge tako da stvore kombinaciju unutrašnjih i spoljašnjih prostora koji promovišu prirodnu ventilaciju.

Staklene roletne zatvaraju svaki pravougaoni prostor, a one se mogu povući klizno nagore kako bi u potpunosti otvorile galerijske prostore ka spoljašnjosti. Kako bi filtrirao prirodnu svetlost i stvorio hladnu mikroklimu, krov u obliku pentagona je izbušen obrascem fraktalnih isečaka orijentisanih ka istoku, jugu i zapadu, Kišnica se takođe sakuplja sa krova i reciklira kao voda za ispiranje toaleta i navodnjavanje.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 04.08.2020.
Dobar dan, želim da odradim izolaciju krova...
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...