Završen najzeleni neboder u Južnoj Africi

08.09.2014. | Inhabitat

Arhitekonski biroi DHK i Louis Karol Architects su nedvno završili objekat Portsajd (Portside), komercijalnu zgradu od 137 metara koja je najzeleniji neboder u Južnoj Africi. Završen u martu 2014. godine, Portsajd je takođe najviša zgrada u Kejptanu. Neboder je postigao 5-Star Green Star SA rejting i opremljen je LED osvetljenjem, stanicama za punjenje električnih automobila i drugim održivim funkcijama.

Smešten u pozadini planine Sto (Table mountain), Portsajd pokriva ceo gradski blok u finansijskom distriktu Kejptauni i smatra se prvim značajnim neboderom u gradu od početka 90-tih godina 20. veka.

Pored kancelarijskog prostora, kula od stakla i betona smešta mešoviti prostor maloprodajnih objekata i restorana u prizemlju, u pokušaju revitalizovanja uličnog života. Modularna fasada je posebno konstruisana tako da fasada može biti lako rastavljena i zatim ponovo sastavljena.

Energetski efikasan neboder je opremljen sa LED rasvetom, koja pokriva skoro 99 odsto objekta. Senzori pokreta i dnevnog osvetljenja pomažu u upravljanju klimom i rasvetnim sistemom.

Kako bi se smanjila zavisnost od spoljnih izvora vode, kula je opremljena sa sistom za skladištenje kišnice, kao i sistemom za reciklažu sive vode. Mesta za punjenje električnih automobila i stalci bicikla su postavljeni u parkiralištima kako bi pomogli u podsticanju više održivih sredstava transporta.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
stoja perkovic 25.11.2020.
Postovani,interesuju me ugradnja protocnog ...
Игор 14.11.2020.
Хвала Вам што сте поделили знање и искуство...
Darko 09.11.2020.
Bolje da je postao ministar turizma ili pra...
Bibi 04.11.2020.
Ko je raspisao tender i gde se može videti ...
Milan 03.11.2020.
Bravo super svaka cast !