Vanmrežna kancelarijska zgrada spaja posao i zabavu sa drvenim ramom za igru

05.09.2014. | Inhabitat

Arhitektonski biro heri&salli iz Beča je nedavno završio projekat zgrade Office Off - fanki vanmrežnu poslovnu zgradu koja bez imalo napora kombinuje posao i zabavu u energetsko efikasnom omotaču. Trospratna kancelarijska zgrada je izgrađena skoro u potpunosti od drveta i opremljena je sa energetsko efikasnim sistemima poput solarnih panela, sistema sakupljanja kišnice i bazenom za hlađenje servera.

Kancelarijska zgrada Office Off je izgrađena za austrijsku kompaniju FOB. Kompanija FOB stavlja snažan naglasak na životnu radnu sredinu i planira da doda još ekoloških elemenata u svoj objekat, kao što su komunalni povrtnjaci i kompanijski vozni park od elektronskih automobila.

Kako bi stvorili radno okruženje koje podstiče kreativnost i saradnju, biro heri&salli je projektovao niz integrisanih prostora za sastanke koji zamagljuju granice između radnih prostora i prostora za opuštanje kao što je teretana sa zidom za penjanje i vatrenu fontanu koja se pretvara u bazen za plivanje.

Čak se i na drveni ram koji okružuje kancelarijsku zgradu može popeti slično kao na skelu. Takođe su svi unutrašnji elementi, od konferencijskih stolova do kreveta na sprat, dizajnirani pojedinačno. 

Zahvaljujući visoko-izolovanom omotaču, jedini izvor toplote u zgradi je iz peći na drva koji zaposleni pune sa lokalnim drvetom dva puta nedeljno. Leti, klizni trostruko zastakljeni prozori se otvaraju kako bi iskoristile unakrsne vetrove radi pasivnog hlađenja.

Unutrašnje temperature se mere u regularnim intervalima i prozori su programirani tako da se otvaraju i zatvaraju u zavisnosti od očitavanja. Sa 85 odsto krova pokrivenog sa solarnim pločama, kancelarijska zgrada ne samo da može da funkcioniše vanmrežno, već stvara i višak energije koji vraća nazad u javnu elektromrežu.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...
Darko 23.09.2019.
Teško da će neko južno od Save da se vraća ...
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...