INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Spektakularni energetski toranj generiše struju od smeća

04.09.2014. | Inhabitat

Holandski arhitekta Erik van Egerat je nedavno predstavio neverovatnu novu elektranu u Roskildeu, Danska, koja će generisati energiju iz otpada! Novootrvoreni energetski toranj će proizvoditi električnu i toplotnu energiju kroz proces spaljivanja, a karakteriše je perforirana dvoslojna fasada koja će svetleti tokom noći.

Nova elektrana u Roskildeu će spaljivati smeće iz devet lokalnih opština, kao i sa odabranih međunarodnih lokacija kako bi generisala električnu energiju i toplotu. Jedinstvena fasada zgrade je napravljena od dva različita sloja - klimatske barijere i spoljašnje kože napravljene od izbušenog aluminijuma.

 

Dramatični drugi omotač je napravljen od aluminijumskih ploča braon boja koje karaktertiše laserski sečene rupe koje omogućavaju prodor svetlosti. Arhitekte objašnjavaju: „Noću pozadinsko osvetljena perforirana fasada transformiše elektranu u nežno osvetljeni svetionik - simbol proizvodnje električne energije preko spaljivanja.“

„Nekoliko puta na sat iskra svetlosti postepno prerasta u plamen koji osvetljava celu zgradu. Kada metaforična vatra prestane, zgrada se vraća u stanje gorućeg žara“, objašnjava arhitekta Erik van Egerat ovu jedinstvenu metaforu.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


LEDVANCE2020-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;