IZOLACIJA-468X60-BANNER

Solarna Rabot koliba se odupire ekstremnom norveškom vremenu

02.09.2014. | Inhabitat

Norveški arhitektonski biro Jarmund/Vigsnæs Arkitekter (JVA) je nedavno završio divnu drvenu kolibu koja štiti planinare od izrazito surovih vetrova i oluja. Rabot turistička koliba je smeštena usred planina i glečera u Okstindanu, i izgrađena je od lokalnih drvenih dasaka. Zbog svoje izolovane lokacije, ova energetski efikasna zgrada generiše sopstvenu električnu energiju prikupljanjem solarne energije.

Rabot turistička koliba je nazvana po francuskom glečerologu i geografu Čarlsu Rabotu, koji je detaljno istražio planine u ovoj oblasti. Ona se nalazi 1.200 metara iznad nivoa mora, i jedna je od mnogih smeštajnih kapaciteta DNT-a (Norveška planinarska organizacija) raštrkanih širom zemlje. Koliba ima kapacitetom od oko 30 kreveta podeljenih u sedam soba, a takođe smešta dva toaleta, trpezariju, mezanin sa kuhinjom ispod i ostave za hranu i ogrev.

Ovo planinsko sklonište je projektovano za ekstremne vremenske uslove i građeno je od debelih, lokalno izečenih drvenih dasaka koje su tretirane sa ferisulfatom radi dobijanja sivog izgleda koji podseća na prirodnu estetiku ostarelog drveta.

Zbog činjenice da je koliba Rabot dostupna samo na skijama ili pešice, arhitekte su postavile solarne panele radi dobijanja potrebne električne energije i dva efikasna gorionika na drvo koji zagrevaju prostor.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


TOTPROMET-CHAMELEON-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 01.02.2023.
Zemljiste je bilo opstinsko,kupili smo ga i...
Pablo 01.02.2023.
Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. ...
Nena 31.01.2023.
Ima li nade da se u Sadovima kod zeleznicke...
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...

;