INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Ovaj prelepi prirodni bazen u Švajcarskoj dokazuje da ne moramo da plivamo u hloru

06.08.2014. | Inhabitat

Sezona kupanja je u punoj snazi (sem u Srbiji), a mi ne možemo da zamislimo mesto gde bismo više želeli da plivamo nego u „Naturbad Riehen“, potpuno prirodnom bazenu bez hlora u Švajcarskoj.

Ekološki bazen je delo arhitektonskog biroa Herzog & de Meuron, a otvoren je ovog juna i predstavlja napredak u dizajnu bazena i primeni najnovije tehnologije. Pejzažni i vodni sistemi se isključivo koriste za čišćenje vode, što stvara osećaj plivanja u prelepom, svežem jezercetu, a ne u bazenu. 

Izgradnja bazena je započela 2013. godine uz punu podršku stanovnika grada Riena, koji su očajnički želeli novi bazen i izbarali da on bude skroz prirodan odbacivši sve hemikalije. Hercog i de Meuron su prvobitno osmislili projekat bazena 1979. godine, ali je ideja odložena za više od tri decenije pre nego što je grad rešio da oživi tu ideju. Ovog puta su tehnike sve-prirodne filtracije bile dostupne i one su postale centralni deo projekta, obezbeđujući čistu vodu za preko 2.000 kupača dnevno.

„Naturbad Riehen“ ima bazen sa trakama, zonu za ronioce, prostor za rekreativno plivanje, dečiji bazen, travnate površine savršene za odmaranje i izležavanje, kao i pomoćne objekte, svlačionice i kupatila.

Proces čišćenja vode kreće sa cediljkom koja filtrira čestice masti i kosu. Zatim se voda šalje u regenerativnu oblast, gde biljke poput lokvanja i perunike zajedno sa vodenim sedimentima filtriraju i apsorbuju bakterije i druga jedinjenja. A na kraju se čista voda upumpava nazad u kupališta.

Sezona kupanja na bazenima „Naturbad Riehen“ je na sredini i ona će se završiti u septembru, pa ako živite u blizini, skoknite na plivanje.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;