SFSOPLATE-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Zgrade u obliku prozora u Kini

04.08.2014. | Inhabitat

Globalna inženjerska i projektantska firma „Atkins“ je nedavno predstavila projekat zgrada pod nazivom „Prozori Guangdžoua“: Dramatični kompleks od tri objekta koji će postati nova arhitektonska ikona južnog kineskog lučkog grada.

Novi komercijalni razvoj je smešten duž Biserne reke i obuhvata nebodera visine 208 metara i dve zgrade u obliku prozora koje simbolizuju otvorenost grada prema globalnoj trgovini.

Projekat je opisan kao „neobičan“ od strane kompanije „Atkins“, a oblik zgrada podseća na cifru „001“ koja je referenca na poziciju Guangdžoua kao prvog grada u Kini koji se otvorio ka međunarodnoj trgovini.

Lokacija grada Guangdžoua na Bisernoj reci je dovela do toga da ovaj lučki grad postane jedan od najmnogoljudnijih i najbogatijih gradova u Kini. „Prozori Guangdžoua“ su naručeni od strane kompanije CCCC (China Communications Construction Company), jedne od kineskih najmoćnijih državnih preduzeća, i imaju smeo dizajn u obliku prozorskih okna koji uokviruju poglede na grad i reku.

„Koncept projekta pokazuje značaj Guangdžou kao kapije Kine ka svetu“, rekao je Šu Guang, direktor projekta u kompaniji CCCC. „Zgrade u obliku prozora promovišu sliku grada kao važne lokacije za kineske kompanije koje se bave uvozom i izvozom.“Kako bi ublažile toplu i vlažnu klimu koja vlada u gradu Guangdžou, zgrade će imati inkorporirane principe pasivnog hlađenja, uključujući elemente osenčenja i optimizovanog protoka vazduha. Najavljeni završetak radova na zgradama je 2018. godine.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;