INFONET-468X60-BANNER

Veoma uska gradska kuća od 3,4 metara na Menhetnu

31.07.2014. | Inhabitat

Klaustrofobični čitaoci bi verovatno trebali da pročitaju neki drugi tekst iz naše arhive pre nego što počnemo da opisujemo ovu prilično usku vilu u Njujorku koja je široka samo 3,4 metara. Njen uski profil može biti razlog zašto je ona na tržištu nekretnina toliko dugo, ali je vlasnica, umetnica Patriša Niks, nedavno smanjila cenu na 3.995.000 američkih dolara.

Kuća jeste uska, ali ona ima dosta prostora za smeštanje ateljea, kao i spavaćih soba, dnevnog boravka, kuhinje, trpezarije, biblioteke i kupatila. Takođe, jedna od glavnih odlika kuće jeste obilje prirodne svetlosti, kao i dvorište koje se nalazi u zadnjem delu parcele.

Ultra tanka gradska kuća se nalazi u starom delu Menhetna u Njujorku i zapravo je kuća-blizanac sa još jednim objektom sa njene leve strane. Dobro očuvani eksterijer sadrži podjednako bogati enterijer koji je Patriša Niks renovirala i preuredila za sebe.

Iako je kuća široka samo 3,4 metara, ona ima pet sprata plus podrum sa ukupnom površinom od 340 metara kvadratnih, tako da je baš ne možemo nazvati malom kućom. Ali uska kuća ima mali fizički otisak i gomile istorije pored toga.

Kuća je prvobitno izgrađena 1850-tih godina za veliku pokroviteljku umetnosti Izabelu Stjuart Gardner, i ona je oduvek bila dom za umetnike. Kaže se da su glumci Hjum Kronin i Džesika Tendi živeli u njoj u jednom periodu.

Prostor za veliki studio ili atelje se nalazi na četvrtom spratu, do koga se pored stepenica može doći i liftom. Podrum kuće služi za skladištnje i vešeraj, a kuća sveukupno poseduje četiri spavaće sobe.

Sa obiljem prirodne svetlosti koja upada u kuću na obe strane i sa svetlarnikom iznad stepeništa gde svetlost stiže sve do prizemlja, maleni dom zapravo i ne deluje skučeno. Uz korišćenje balkona, verande i bašte, postoji obilje prostora u ovom uskom domu. Sada vam samo treba 4 miliona dolara.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;